cadeautips

Is jouw vader, zus, opa of dochter helemaal weg van de klassieke oudheid? Dan mag een van deze boeken niet ontbreken in de surprise of onder de boom!

Constantijn#1 Constantijn en de christelijke revolutie

Op 29 oktober van het jaar 312 trok keizer Constantijn de Grote als overwinnaar in een burgeroorlog de stad Rome binnen en liet hij het gebruikelijke dankoffer aan Jupiter achterwege. Zo gaf hij te kennen dat hij zich als een aanhanger van het christendom beschouwde. Voor wie het zien wilde was dit een omwenteling van wereldhistorische betekenis. Christelijke legenden spraken algauw van een miraculeuze bekering. Voor de meesten van Constantijns tijdgenoten bleef die omwenteling overigens nog lang onduidelijk, maar toen hij vijfentwintig jaar later stierf, was de revolutie overal zichtbaar geworden: de klassiek Grieks-Romeinse cultuur veranderde in een christelijke, en de nieuwe en hoofdstad Constantinopel was gesticht.

Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse rijk via deze link bij bol.com!

Constantijn en de christelijke revolutie in het Romeinse rijk
Henk Singor
ISBN 9789026324796
Ambo|Anthos uitgevers
€ 29,99

Muren-van-alle-tijden-Fik-Meijer (thumb)#2 Muren van alle tijden

Fik Meijer is een van de bekendste Nederlandse oud-historici. Dat hij veel succes heeft met zijn meeslepende boeken over gladiatoren, wagenrennen en Romeinse keizers is bekend, maar dat hij als reisleider ook regelmatig tekst en uitleg geeft in Athene, Istanbul, Rome en andere bekende plaatsen uit de antieke wereld, weten minder mensen.

De passage waarmee dit artikel opent komt uit de pas verschenen verhalenbundel Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider, waarin Fik Meijer letterlijk een boekje opendoet over al zijn wonderlijke reizen en reisgenoten.

Bestel Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider via deze link bij Bol.com!

Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider
Fik Meijer
ISBN 9789025304614
Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep
€ 15,-

Muren van alle tijden is ook verkrijgbaar als e-book (€ 11,99)

John-Williams-Augustus#3 Augustus

Op 19 augustus van het jaar 14 sterft Augustus in een villa op het platteland bij Napels, in het plaatsje Nola. Zijn officiële titels zijn onder andere ‘princeps’ (eerste onder zijn gelijken) en ‘pater patriae’ (vader des vaderlands), maar wij kennen hem vooral als keizer – de allereerste keizer van het Romeinse rijk, om precies te zijn. Nu, tweeduizend jaar na zijn dood, is een van de mooiste en meest bijzondere boeken die over Augustus geschreven is verschenen in Nederlandse vertaling verkrijgbaar. Het is de derde roman in vertaling door de auteur van Stoner en Butcher’s Crossing: John Williams. Williams deed jarenlang onderzoek naar het leven van Augustus en beschrijft het in zijn alom geprezen roman Augustus op meeslepende wijze en met de pen van een dichter.

Klik op deze link om dit boek te bestellen via Bol.com!

Augustus
John Williams
vertaald door Edzard Krol
ISBN 9789048820603
Lebowski Publishers
€ 19,95

Augustus is ook verkrijgbaar als ebook (€ 4,99)

Keizers-van-het-Colosseum-Anton-van-Hooff#4 Keizers van het Colosseum

Het nieuwste boek van Anton van Hooff gaat over de kwarteeuw van het Flavische keizerschap in Rome – de tijd van de drie keizers Vespasianus en diens zonen Titus en Domitianus van de gens Flavia, die regeerden tussen 69 en 96. Naast de bouwperiode van het Colosseum zijn dit jaren van dramatische gebeurtenissen: van de Joodse Oorlog tot de opstand van de Bataven, en van stadsbranden tot een pestepidemie en de uitbarsting van de Vesuvius.

Bestel Keizers van het Colosseum via deze link bij bol.com!

Keizers van het Colosseum
Anton van Hooff
ISBN 9789026327421
Ambo|Anthos uitgevers
€ 21,99

Keizers van het Colosseum is ook verkrijgbaar als ebook (€ 14,99)

Altijd-de-beste-sport-in-de-Griekse-oudheid-Pleket#5 Altijd de beste

In het pas verschenen boek Altijd de beste. Sport in de Griekse oudheid doet H.W. Pleket uit de doeken hoe de oude Grieken in feite verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de competitieve sport zoals wij die (grotendeels) vandaag de dag nog kennen. En hoe sport bij de oude Grieken altijd een middel geweest is om uit te maken wie de beste was, wie het snelst kon lopen of het hardst kon slaan.

In de woorden van de Amerikaanse sporthistoricus Donald Kyle, aangehaald door Pleket, kan men namelijk concluderen dat de Grieken ‘onderscheidend zijn door de mate waarin zij sport institutionaliseerden in regelmatig georganiseerde wedstrijden, met prijzen en faciliteiten.’

Bestel Altijd de beste. Sport in de Griekse oudheid via deze link bij Bol.com!


Altijd de beste. Sport in de Griekse oudheid

H.W. Pleket
Athenaeum – Polak & Van Gennep
ISBN 9789025304812
€ 19,99

Altijd de beste. Sport in de Griekse oudheid is ook verkrijgbaar als ebook (€ 15,99)

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Augustus van John Williams heb ik gelezen. Die over Constantijn lijkt me wel interessant. Fik Mijer leest altijd als een trein natuurlijk 🙂

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: