Augustus

Het zogenaamde Augustus-jaar is nog altijd in volle gang. Op 19 augustus van het jaar 14 n. Chr. overleed de eerste keizer van het Romeinse rijk. Nu, precies tweeduizend jaar na zijn dood, blijkt Augustus nog springlevend, als een van de bekendste figuren uit de Romeinse geschiedenis. Zijn dood wordt dit jaar op alle mogelijke manieren herdacht en was eerder al aanleiding voor de heruitgave van John William’s meesterwerk Augustus.

Vaak werd Augustus in de afgelopen tweeduizend jaar neergezet als een ideale heerser: latere vorsten namen, expliciet of onuitgesproken, een voorbeeld aan hem. Maar er was ook kritiek: Augustus zou een despoot zijn geweest, de eerste in een reeks van tirannen aan het keizerlijk hof in Rome.

Ideale heerser of despoot, Augustus boeit. In een reeks openbare en gratis toegankelijke lezingen is hij deze winter dan ook een dankbaar onderwerp om vanuit verschillende disciplines te benaderen. Oud-historici, literatuurwetenschappers en archeologen schetsen samen een kleurrijk beeld van de man, zijn tijd en de wereld waarin hij leefde.

De volgende vijf lezingen vinden plaats op 4, 11, 18 en 25 november en op 2 en 9 december in zaal 011 van het Lipsiusgebouw van de Universiteit van Leiden (Cleveringaplaats 1, Leiden). De lezingen duren steeds van 19.30 uur tot 21.00 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Van Ovidius en de vrouwen in Augustus’ leven tot de keizer in de literatuur van de Renaissance: woon de volgende vijf lezingen bij om alles over Augustus te weten te komen! De lezingen die nog op het programma staan zijn:

DI|11|11|14
Griekse identiteit in het Augusteïsche Rome
Dr. Casper de Jonge, Universitair Docent Grieks, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden

DI|18|11|14
De bouwpolitiek van Augustus in Rome
Prof.dr. Eric Moormann, Hoogleraar Klassieke Archeologie, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen

DI|25|11|14
Augustus’ politiek van moreel herstel
Prof.dr. Emily Hemelrijk, Hoogleraar Oude Geschiedenis, Capaciteitsgroep Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam

DI|2|12|14
Ovidius, de vrouwen en Augustus’ Rome
Dr. Christoph Pieper, Universitair Docent Latijn, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden

DI|9|12|14
Augustus in de literatuur van de Renaissance
Dr. Susanna de Beer, Universitair Docent Latijn, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: