Stadio-Domiziano

Boven de grond blijven in Rome is voor beginnelingen. Wie de stad echt wil leren kennen, moet een kijkje nemen ónder de straten – de eeuwen geschiedenis hebben zich in Rome immers letterlijk opgestapeld.

Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar de ‘poorten’ naar het ondergrondse Rome zich precies bevinden. Soms vind je op onverwachte plekken een aanwijzing, zoals op het straatnaambordje van Piazza Navona: Stadio di Domiziano, staat er tussen haakjes onder, als je goed kijkt. Dat is precies wat je ónder Piazza Navona kunt vinden: het wagenrenstadion van het oude Rome, qua capaciteit en populariteit minstens zo groot als het Colosseum.

Voor nog meer plekken waar je toegang kunt krijgen tot de ondergrondse geheimen van Rome, bezoek je onderstaande verborgen pareltjes. Je zult Rome letterlijk en figuurlijk van een heel andere kant leren kennen!

#1 Het Stadion van Domitianus

Een oud Romeins atletiekstadion? Midden in de stad? Je vindt het precies onder het druk bezochte Piazza Navona, dat dezelfde elipsvorm heeft die het stadion ooit had. Je kunt via deze link bezoekersinformatie vinden (Italiaans).

#2 De San Clemente

Je ziet het aan de onopvallend entree niet af, maar deze kerk in de schaduw van het Colosseum herbergt vele geheimen… Laag na laag kun je hier afdalen in tweeduizend geschiedenis van Rome, tot aan een oud Romeins heiligdom op de resten waarvan de kerk ooit is gebouwd. Via deze link vind je meer informatie om je bezoek te plannen.

#3 Palazzo Valentini

Een bezoek brengen aan de Domus Romane onder Palazzo Valentini is een klein spektakel: wandelend over de doorzichtige vloeren komen de Romeinse ruïnes onder je voeten tot leven met behulp van door laserstralen geprojecteerde reconstructies. Via deze link vind je bezoekersinformatie.

#4 Het Barberini Mithraeum

In 1936 werd er in de achtertuin van Palazzo Barberini, een museum met een prachtige kunstcollectie vlak bij de Trevifontein, een bijzondere ontdekking gedaan. Onder de grond werd een heilige ruimte ontdekt. De lange zijden van de ruimte waren bezet door stenen banken en aan het einde van de gang was een fresco zichtbaar, een schildering op de muur die duidelijk een centrale rol innam. De ruimte bleek een tempel voor Mithras te zijn (een zogenaamd Mithraeum). Klik op deze link om een bezoek aan het Mithraeum te organiseren.

#5 Nero’s Domus Aurea

Het ‘Gouden Huis’ van de beruchte keizer Nero is niet altijd open voor bezoek: men is al jaren bezig met ondergrondse herstelwerkzaamheden en het is niet altijd even veilig. Wanneer het wel mogelijk is om het paleis onder de grond te bezoeken, zoals nu tijdelijk weer het geval is, dan is het een absolute must tijdens je Rome-reis. Hier wandel je letterlijk door de geschiedenis van het Romeinse keizerrijk. Organiseer je bezoek aan het Domus Aurea via deze link.

#6 De Vaticaanse necropool

Waar je nu bij het horen van ‘Vaticaan’ denkt aan een mini-staat, was het in de Romeinse tijd niet meer dan een heuvel, net buiten de stad. Omdat het gebruikelijk was om doden niet binnen maar buiten de stadsmuren ter aarde te stellen, werd de heuvel al snel in gebruik genomen als grafheuvel. Bovenop dat grafveld – om precies te zijn boven op het graf van de martelaar Petrus – werd later de Sint-Pietersbasiliek gebouwd, maar je kunt op afspraak tot op de dag van vandaag afdalen naar de dodenstad die onder de kerk verborgen ligt. Plan je bezoek via deze link (Italiaans)!

#7 De Tombe van de Scipio’s

Vanaf de derde eeuw voor christus werd door de familie Scipio, een van de meest illustere Romeinse families die in naam zelfs voortleven in het huidige volkslied van Italië, een begin gemaakt met het aanleggen van een grafmonument voor overleden familieleden. Aan het begin van de Via Appia, vlak bij de Porta San Sebastiano, ontstond langzaam een ruimte met niches voor urnen en genoeg ruimte voor graftombes die de status van de gegoede familie eer aandeden. Je kunt deze graven tegenwoordig op afspraak bezoeken; plannen kan via deze link (Italiaans).

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Beste Rimko,

   Dankjewel voor je bericht en oplettendheid, ik heb het meteen aangepast. Fijn om te lezen dat je plezier hebt van deze site en mijn boek :-)!

   Hartelijke groeten,

   Willemijn

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: