TLS-poem-of-the-week
Niet 9, maar 10 muzen
Ze zijn zeldzaam, maar ze zijn er: vrouwenstemmen uit de geschiedenis. Hoe verder je terug de tijd in gaat, hoe minder vrouwen je echter zult vinden die hun ideeën, gedachten of fantasieën hebben opgetekend in schrift.

De klassieke oudheid vormt zeker geen uitzondering op deze regel, maar uitzonderingen zijn er natuurlijk wel. Sappho bijvoorbeeld, de Griekse dichteres die in de 7de eeuw v.Chr. leefde, op het eiland Lesbos.

De ‘tiende muze‘, zo wordt Sappho genoemd in een epigram uit de oudheid, waarschijnlijk geschreven door Plato. De bewondering voor haar lyrische poëzie was groot, maar wij hebben er helaas niet heel veel van overgeleverd gekregen.

Een nieuwe Sappho
Des te opmerkelijker was de vondst in 2004 aan de Universiteit van Keulen: een manuscript met fragmenten uit drie gedichten van Sappho, waarvan er een tot dan toe volkomen onbekend. Hoewel er 264 gedichten hebben weten te overleven, bevatten die gezamenlijk slechts 63 volledige zinnen. Slechts 3 werken zijn zo compleet dat ze als literaire werken beoordeeld kunnen worden. Dat aantal kwam met de vondst in Keulen op 4.

Lees verder op de website van de Times Literary Supplement…

 

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: