‘De filosofie dichter bij de vorm van de wetenschap helpen brengen, dichter bij het doel om haar naam ‘liefde voor het weten‘ te kunnen afleggen en werkelijk weten te zijn – dat heb ik me voorgenomen.’

G-Hegel

 

Het is bejubeld en verguisd, maar niemand ontkent dat het een belangrijke episode is in de geschiedenis van de westerse filosofie: het gedachtegoed van Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831).

Zijn belangrijkste werk, dat dateert uit 1807, heet Fenomenologie van de geest (origineel verschenen onder de titel Phänomenolie des Geistes, als eerste deel van System der Wissenschaft). Hierin probeert Hegel de geschiedenis van de mensheid opnieuw te denken, in het licht van een grensverleggend werk dat bijna drie decennia eerder was verschenen: Kritiek van de zuivere rede, geschreven door Kant. Hegel beschrijft de verschillende stadia van de geest, beginnend bij de onmiddellijke waarneming en eindigend bij het absolute weten.

Hegel is vaak getypeerd als een ‘megalomaan’ denker, een filosoof die al het menselijk handelen en begrijpen wil vatten in een star systeem. Veel hedendaagse lezers van het boek zijn juist van mening dat Fenomenologie van de geest je bescheiden stemt over de rol en betekenis van de mens in de wereld.

Voor wie de kwestie zelf wil beoordelen, is er nu een nieuwe uitgave van de integrale vertaling in het Nederlands beschikbaar:

Hegel-Fenomenologie-van-de-geest

Fenomenologie van de geest
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
ISBN 9789461055798
€ 49,90, uitgeverij Boom
vertaling gebaseerd op de door Hans-Friedrich Wessels & Heinrich Clairmont bezorgde editie (1980)

Klik op deze link om het boek te bestellen op Bol.com.

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: