Als we het over Puglia hebben, mag de keuken van de regio natuurlijk niet ontbreken. Hoewel ik me normaal gesproken niet vaak waag aan culinaire stukjes, maak ik voor Puglia deze week graag een uitzondering, te beginnen met de olijfolie. Maar eerst een beetje geschiedenis…

 

Foto © Willemijn van Dijk
Foto © Willemijn van Dijk

 

De kabouter en de onwetenden
Een arme boer uit Puglia droomde eens van een kabouter in een feeëngrot. De kabouter vertelde hem over het geheim van de molenstenen, en van de goudklompjes die sinds eeuwen in de grot verborgen lagen. De boer ging kijken en riep uit: ‘dat is geen goud, dat zijn maar olijven!’ De kabouter glimlachte en zei: ‘Incoscienti che siete, avete l’oro e non lo riconoscete!’ – ‘Onwetenden die jullie zijn, jullie hebben goud in handen en kunnen het niet eens herkennen!’

Hoezeer de kabouter uit dit folkloristische verhaal gelijk bleek te hebben, is vandaag de dag duidelijk. Puglia is, met een productie van meer dan 280 miljoen liter per jaar, de grootste olijfolieproducent van heel Italië. Er werd in het verleden zelfs zoveel olijfolie geproduceerd in Puglia, dat een deel werd gebruikt om olielampen en lantaarns mee te vullen. De olijfboom is in de loop der jaren dan ook uitgegroeid tot een symbool van de regio. Natuurlijk is de olie een product van de natuur en van de perfecte klimatologische omstandigheden, maar het is evengoed het resultaat van het harde werk van de olijfboeren, die met liefde en respect voor het land de vruchten bewerken tot goud – vloeibaar goud.

 

Foto © Willemijn van Dijk
Foto © Willemijn van Dijk

Vloeibaar goud in het schap
Olijfolie uit Puglia is, onder kenners, allang beroemd. Om het te proeven hoef je dan ook niet meer per se af te dalen naar de hak van de Italiaanse laars (alhoewel ter plekke proeven wel het leukst blijft, natuurlijk). Via verschillende (web)winkels kun je in Nederland vrij gemakkelijk het vloeibare goed op tafel toveren!

1. Meeuwig & Zn. is een begrip in Amsterdam – en ver daarbuiten – als het om olijfolie gaat. Tegenwoordig kun je de voortreffelijke olijfolie van Meeuwig (waaronder twee varianten uit Puglia) ook in de schappen van bio-supermarkt Marqt vinden!

2. Webwinkel S.O.G.N.O. (Sapore Origine Genuinita Natura Olive), gespecialiseerd in Pugliese delicatessen, verkoopt de olijfolie van Giovanni Lanzilotti uit Carovigno (provincie Brindisi).

3. Bij Liquido d’Oro kennen ze de Italiaanse bijnaam van olijfolie maar al te goed – liquido d’oro, de bedrijfsnaam, is Italiaans voor ‘vloeibaar goud’. Uiteraard verkopen ze bij Liquido d’Oro ook een aantal prachtige olijfolies uit Puglia.

4. Eximiusvini wil je kennis laten maken met échte Italiaanse producten, vooral die uit gastronomisch paradijs Puglia. De olijfolie die ze verkopen komt uit Cerignola – een gebied met beroemde olijven van hoge kwaliteit.

5. Ook Oil & Vinnegar verkoopt olijfolie uit Puglia, gemaakt van Coratina-olijven.

 

Tip! Villa Rossa
Als je toch liever ter plekke, tussen de olijfbomen, de smaken van Puglia proeft, kun je bij Villa Rossa terecht voor wijn/spijs- en kookcursussen. Hoe, wat, waar en wanneer kun je hier lezen!

 

Puglia-cover

Meer weten en lezen over Puglia? Bestel het boek Puglia, reizen door de hak van de Italiaanse laars hier met korting!

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. De olijfolie van Puglia is de lekkerste en de beste van heel Italie. Ik herken de rode grond (terra rossa) op de foto, zou het (ook) daar mee te maken hebben?

  2. Dan moet je snel zijn want over 2 maanden ben ik er zelf! 🙂 en ik zal het zeker vragen dan

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: