ara_pacis1Ara Pacis uitgelicht

De Romeinse keizer Augustus (27 v.Chr. – 14 n.Chr.) liet, ter ere en herinnering aan al het goeds dat hij Rome en de Romeinen had gebracht, een monument voor zichzelf oprichten: de Ara Pacis Augustae (het Vredesaltaar van Augustus). Het monument barstte van de symboliek, in de vorm van gebeeldhouwde reliëfs die de loftrompet afstaken over de weldaden van de keizer en zijn familie.

Dit monument huist tegenwoordig in een modern museum aan de Tiber, door de Romeinen ook wel minachtend ‘het benzinestation’ genoemd, vlak bij Piazza del Popolo. Wie zich op dit moment echter niet vlak bij Piazza del Popolo bevindt, kan ook vanuit de luie stoel de Ara Pacis ontdekken.

Via een online portal kun je nu virtueel rondwandelen door het museum, en de reliëfs en sculpturen, die het verhaal vertellen van Augustus’ Rome, van wel heel dichtbij bekijken.

Geschiedenis van de Ara Pacis
Nadat hij op het slagveld overwinningen had behaald in Gallië en in Spanje, keerde keizer Augustus terug naar Rome. Met die laatste gewonnen slagen had hij de rust in het hele rijk weten te herstellen, wat zijn populariteit bij rijk en arm vergrootte. Daarom was het een slimme zet de door hem gebrachte vrede (‘pax romana’) zoveel mogelijk te gebruiken in zijn propaganda.

Detail van de Ara Pacis: het zogenaamde 'Tellus-reliëf'
Detail van de Ara Pacis: het zogenaamde ‘Tellus-reliëf’

Ter ere van de pax romana liet Augustus de Ara Pacis (letterlijk: altaar van de vrede) bouwen. Het altaar, ingewijd in het jaar 9 voor Christus, zou een meesterwerk van Romeinse sculptuur worden, maar bovenal een lofzang op de vrede en welvaart die de Augustus Rome had gebracht. Deze boodschap werd verhuld in prachtige symbolische en mythologische reliëfs die alle zijden van het altaar sierden.

Augustus liet de Ara Pacis uitgerekend op het Campo Marzio (Marsveld) plaatsen: een onbewoonde vlakte buiten het centrum in een bocht van de Tiber die voornamelijk voor militaire trainingen gebruikt werd. Een duidelijke boodschap van de vredestichter.

De Ara Pacis stond overigens niet op zichzelf. Het maakte deel uit van een groter bouwproject dat Augustus realiseerde op het zuidelijk deel van het Marsveld (waar hij ook al zijn eigen mausoleum had laten neerzetten). Augustus gaf opdracht tot de bouw van een zogenaamd ‘Horologium’ of ‘Solarium’: een soort reusachtige klok in de vorm van een lange hoge obelisk. De tijdmeting gebeurde aan de hand van de schaduw van die pilaar, die als de wijzer van een klok over het veld viel. Het vredesaltaar stond binnen de onzichtbare cirkel die deze schaduw volgde, en juist op het middaguur van de 23e september, geboortedag van keizer Augustus, wees de schaduw precies naar het centrum van de Ara Pacis.

 

Museo Ara Pacis
Museo dell’Ara Pacis
Lungotevere in Augusta, Rome

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Het Ara Pacis is zelf wel mooi, maar ik vond het museum verder nogal tegenvallen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: