‘Live humbly’ door Mikey Burton

Seneca’s recept voor een gelukkig leven omvat tot nu toe de volgende ingrediënten:

1. Bepaal je doel
2. Accepteer je lo
t
3. Geniet met mate

Vandaag stap vier: wees niet materialistisch

Wanneer je nu je doel helder voor ogen hebt en de richting van je leven hebt bepaald, je accepteert alles wat er op je pad komt en streeft naar een leven volgens principes in plaats van volgens je natuurlijke driften, dan ben je een heel eind op weg. Je bent er nog niet, maar je bent in de ogen van Seneca twee stappen verwijderd van een gelukkig leven.

 

Zoals stap twee naadloos overgaat in stap drie, zo volgt de vierde stap, wees niet materialistisch, logischerwijs op stap drie. Het is geen wijs besluit om bezit als leidraad te nemen in het leven; alles wat van buitenaf komt kan uiteindelijk nooit tot innerlijke voldoening leiden. Seneca zegt het in één zin: ‘Wat ik ook zal bezitten, ik zal het niets schraperig bewaren noch verkwistend over de balk smijten.’*

 

‘Rijkdom zal me niet trotser maken’

Moet je dan in armoede leven om waarlijk gelukkig te worden? Absoluut niet; Seneca zelf leefde aan het keizerlijk hof en was ook niet onbedeeld. Het belangrijkste is dat je er onverschillig onder bent, of je nu wel of niet rijkdom bezit.

‘Ik voor mij zal rijkdom verachten,’ zegt Seneca, ‘om het even of ik die nu voor mij heb of niet, en als ze elders opgeslagen ligt, zal mij dat niet treuriger stemmen, en als ze rondom mij flonkert, zal me dat niet trotser maken.’

Wees niet materialistisch, hecht geen waarde aan bezit en uiterlijkheden. Negatief? Wijsgeren van nu zijn het eigenlijk nog altijd met Seneca eens:

‘This is not being negative. It is simply recognizing the nature of things, so that you don’t pursue an illusion for the rest of your life. Nor is it saying that you should no longer appreciate pleasant or beautiful things or conditions. But to seek something through them that they cannot give – an identity, a sense of permanency and fulfillment – is a recipe for frustration and suffering.’ (E. Tolle, The Power of Now)

 

Find something more important than you are’

Natuurlijk mag je (met mate)  genieten van mooie dingen, van plezierige dingen in het leven. Maar het is bijzaak, het moet je niet afleiden van wat je bij stap een hebt bepaald als jouw doel, jouw richting. In Seneca’s geval is die richting deze:

‘Ik voor mij zal zo leven, alsof ik weet dat ik tot steun van anderen geboren ben, en ik zal de natuur van het al op grond hiervan dankbaar zijn; want hoe had zij mijn zaak effectiever kunnen ondersteunen? Mij, een eenling, schonk zij aan allen tot steun, aan mij, een eenling, allen.’

Wat het voor jou ook is, laat dat doel niet draaien om de illusie van bezit of status. Find something more important than you are,’ zegt filosoof Dan Dennett over het geheim van gelukkig leven, ‘and dedicate your life to it.’

De ultieme beloning voor deze levenswijze, vertelt Seneca, is dat dan, ‘wanneer de natuur mijn levensadem terugvraagt of mijn verstand hem heenzendt, zal ik heengaan met het getuigenis dat ik een eerlijk geweten en een eerlijke inzet beminde, dat niemands vrijheid door mij is ingeperkt, en wel het minst die van mijzelf.’

 

*De fragmenten zijn afkomstig uit Seneca’s dialogen, zoals vertaald door T.H. Janssen in de bundel ‘Gelukkig leven’.

 

Lees hier meer blogposts over Seneca!

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: