Het is lente in Rome en de stad is nu misschien wel op haar mooist. De zon schijnt, de dagen worden warmer; geen betere tijd om te genieten van de mooie parken die Rome te bieden heeft! Drie plekken in het bijzonder zijn in dit jaargetijde de moeite waard…

Il Roseto: wandelen tussen de rozen

Foto © Vidar2010


Vanaf het Colosseum of de Bocca della Verità – bezienswaardigheden die vaak toch al op je lijstje staan – is het maar een klein stukje lopen naar de Aventijn, wat mij betreft een van de mooiste heuvels van de stad. Wandel naar boven en je stuit op een de wonderschone rozentuin; het parkje dat de Amerikaanse Mary Gaily ontwierp omdat ze zo hield van de wilde rozen die op deze plek volop groeiden. De rozentuin opende in 1932, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Enkele jaren na de oorlog schonk de joodse gemeenschap van Rome, die op deze plek al eeuwen een begraafplaats hadden gehad die sinds de opening van de rozentuin verhuisd was, het inmiddels behoorlijk verwaarloosde stukje grond op de Aventijn aan de gemeente van Rome. Een nieuwe rozentuin werd aangelegd, waar de paden de vorm kregen van een zevenarmige kandelaar (menorah), ter herinnering aan de joodse geschiedenis van dit wonderschone stukje Rome. Sinds de heropening is de rozentuin jaarlijks in de maanden mei en juni gratis toegankelijk.

Il Roseto is vanaf half mei alleen op werkdagen te bezoeken; van eind mei tot half juni kun je dagelijks in de rozentuin terecht. Kijk voor je bezoek even op de website!

Villa Borghese: wandelen door de wereld van de Borheses


Maak een willekeurige wandeling door Rome en je kunt niet om ze heen; de familie Borghese. De Borgheses waren kunstverzamelaars en pausenleveranciers, en lieten midden in het centrum van Rome een geweldig stukje groen erfgoed na: Villa Borghese. Op een mooie lentedag laat je de drukte van Piazza del Popolo (letterlijk) achter je en wandel je onder de Porta Flaminia door richting de grote poort die je regelrecht de lommerrijke oase in leidt. Wandel langs het meertje waar geliefden in bootjes rustig dobberen, over de witte grintpaden, richting het uitkijkpunt (Piazzale Napoleone I) boven Piazza del Popolo. Na het onbetaalbare uitzicht – tot aan de majestueuze koepel van de Sint Pieter – is het tijd om langzaam richting de beroemde Galleria Borghese te lopen. Dat de familie Borghese goede smaak had, mag inmiddels duidelijk zijn. Dat ze in de loop der eeuwen ook een verbluffend wonderschone en rijke kunstcollectie bij elkaar verzamelden, wordt duidelijk in het museum.

Het park is vrij toegankelijk voor publiek. De Galleria Borghese is geopend van dinsdag tot en met donderdag tussen 8:30 en 19:30. Kaarten kun je eventueel van tevoren online reserveren.

Via Appia: in het spoor van Spartacus


Duizenden slaven hingen aan het kruis langs de 200 kilometer lange weg die van Rome naar Capua leidt, toen het Romeinse leger de opstand onder leiding van Spartacus eindelijk had neergeslagen. Een duidelijk signaal voor iedere reiziger die Rome verliet of naderde… Die weg was de Via Appia, en deze ligt er nog grotendeels zo bij als toen er duizenden houten kruisen aan weerszijden stonden.
Op loopafstand van de Thermen van Caracalla (maar ook goed bereikbaar per bus) begint de Via Appia Antica, tegenwoordig een archeologisch park waar je een hele lentedag zoet kunt zijn. Het is het leukst en gemakkelijkst (hoewel op de grote keien enige ervaring vereist is) om het park per fiets te verkennen. Op het heetst van de dag vind je verkoeling in de catacomben van San Callisto en San Sebastiano – christelijke begraafplaatsen onder de grond. Onderweg kom je bovendien grafmonumenten van bekende en minder bekende Romeinen tegen.

Voor de openingstijden van de verschillende kerken, archeologische sites en monumenten langs de Via Appia kun je het beste even op de website kijken van het park.

 

 

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: