Hoe ziet de ideale bibliotheek eruit? Voor Aquila, een jonge Griek die leefde in het Romeinse rijk van keizer Trajanus (en later diens opvolger Hadrianus), was het niet alleen een eeuwige bewaarplaats voor kostbare rollen perkament, maar ook een eeuwige rustplaats voor zijn geliefde vader.

Ephesus, façade van de Bibliotheek van Celsus (AD 135)

Het is het jaar 110, Trajanus is keizer van het Romeinse rijk en Gaius Julius Aquila is een aanzienlijk burger met een behoorlijke staat van dienst. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader, Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, die senator was geweest en bovendien benoemd werd tot gouverneur van de provincie Asia in 105. Een bijzonder succesvolle carrière, zeker voor een burger van Griekse (niet-Romeinse) komaf. Niet gek dat Aquila zijn vader, na zijn dood, een monument wilde schenken, een groot man waardig.

Detail van de façade van de Bibliotheek van Celsus, Ephesus

De plek die voor het monument werd uitgekozen was de stad Ephesus, in West-Turkije (het huidige Selçuk): een welvarende stad met Griekse culturele wortels in het hart van de provincie die zijn vader bestuurde. Het meest bijzondere was echter niet de locatie, maar de dubbele functie van het monument: hier moest niet alleen een waardige graftombe voor zijn vader komen, die als herinnering aan het verleden zou dienen; het monument moest tevens een functie hebben in het hier en nu, als openbare bibliotheek waar ruimte was voor meer dan 12000 boekrollen. Dat is precies wat de Bibliotheek van Celsus is geworden: op de begane grond en daarboven de boeken, onder de vloer van de hoofdingang de sarcofaag van Celsus.

In 135, toen Hadrianus inmiddels keizer was, was het monument af. Wat er tegenwoordig nog rest van de bibliotheek is enkel de façade. In het jaar 262 verwoestte een aardbeving grote delen van Ephesus, waaronder de bibliotheek. De voorgevel is door archeologen gereconstrueerd en geeft een goede indruk van de elegantie die het gebouw – met de verspringende architectonische elementen en de sierlijke zuilen, sculpturen en reliëfs – eens moet hebben uitgestraald.

Ephesus bezoeken? De archeologische site bevindt zich in de buurt van het huidige stadje Kusadasi. Je kunt op eigen gelegenheid Ephesus ontdekken of een speciale tour boeken.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: