Onder de titel ‘Zo heb je het Colosseum nog niet eerder gezien’ schreef ik al eerder een stukje over Rome Reborn, een initiatief van de universiteit van Virginia met als doel het creëren van driedimensionale modellen die ons een inkijkje geven in de urbane ontwikkeling van het oude Rome. Dit stukje zou ik dezelfde titel kunnen geven, ware het niet dat je zoveel meer uit het Rome van ca. 320 na Christus dan alleen het Colosseum de revue ziet passeren, op een manier die je nog niet eerder zag.

Heb je een paar minuten over? Wat dacht je ervan om even, 5 minuten lang, zo’n tweeduizend jaar terug in de tijd te wanen? Om vanaf een soort vliegend tapijt over het Rome van toen te vliegen, van het Circus Maximus via de drukke straatjes en steegjes naar het Pantheon? Waarom zou je? Dat zal ik nog even toelichten.

Ontelbare keren heb ik van mensen die naar Rome gingen gehoord dat ze het Forum Romanum heus wel ‘indrukwekkend’ vonden, maar dat ze zich zo moeilijk konden voorstellen hoe het geweest moet zijn in de hoogtijdagen van het oude Rome (waarmee ze eigenlijk zeggen dat ze de chaotisch verspreide stenen en ruïnes toch niet zo heel erg indrukwekkend vonden). Wie zich hierin herkent (wie dat niet doet eigenlijk ook) moet de 5 minuten durende vlucht door Rome AD 320 zeker even nemen door onderstaand filmpje te bekijken. En de vlucht uitzitten, want pas na rond de 4:25 bereik je het Forum Romanum!

 

 

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: