Vandaag sluiten we de Boekenweek, die in het teken stond van ‘Vriendschap en andere ongemakken’, af met misschien wel de 12 beste vrienden die ooit op aarde rondliepen: de apostelen. We volgen een van de meest gedrevenen onder hen, Paulus, die meer dan zestienduizend (!) kilometer reisde (waarvan zevenduizend te voet), om overal waar hij kwam de blijde boodschap te verkondigen van zijn vriend en leraar, van wie hij geloofde dat het Gods zoon op aarde was.

De apostel Paulus door Rembrandt van Rijn (© Wikipedia)

Wanneer Paulus, geboren in een streng joods gezin, in 61 na Christus wordt aangeklaagd wegens een eerdere overtreding van de wet van Mozes, beroept hij zich als Romeins burger op de keizer. De procurator stuurt hem als antwoord naar de keizer zelf toe, en een lange zeereis naar Rome begint. In het boek Handelingen wordt de zeereis beschreven, niet alleen als zodanig maar ook als een metafysische reis volgens Gods plan, die de definitieve doorbraak van het Christendom in Rome zou betekenen.

Het ‘ooggetuigenverslag’ van de reis kan op symbolisch niveau natuurlijk van alles betekenen, maar het leest ook simpelweg als een spannend zeemansverhaal. We hebben het immers over een lange, barre tocht over zee, gemaakt in de eerste eeuw na Christus:

‘Toen er al heel wat tijd was verstreken en het duidelijk was dat het gevaarlijk was om een zeereis te maken omdat de vasten al voorbij was, waarschuwde Paulus de opvarenden met de volgende woorden: ‘Mannen, ik zie dat verder varen grote problemen met zich meebrengt, niet alleen de lading en het schip dreigen verloren te gaan, ook ons leven loopt gevaar.’
Maar de centurio stelde meer vertrouwen in de stuurman en de schipper dan in de woorden van Paulus. En omdat de haven niet geschikt was om er een winter lang te blijven, adviseerden de meesten om vandaar weg te varen en te proberen naar Phoinix te varen en daar te overwinteren.’

Natuurlijk had men naar Paulus moeten luisteren, want al snel stak er een gemene aflandige wind op. ‘Het schip werd meegesleurd en omdat de storm ons verhinderde door de wind te gaan en te gaan bijliggen, lieten wij ons met de wind en zee wegdrijven. Door onder lij van een eilandje, Clauda genaamd, te lopen, zagen wij met moeite kans de bijboot onder controle te krijgen en scheep te halen. En nadat de boot aan dek was gehesen, namen zij hulpmiddelen te baat en spanden verstevigingskabels overdwars om de kiel van het schip heen. Bang op de Syrte terecht te komen, brachten ze een drijfanker uit en liepen voor wind en zee weg. Omdat we door wind en golven hevig slingerden, zetten ze de volgende dag lading overboord. En op de derde dag wierp de bemanning eigenhandig het scheepstuig in zee. Omdat zon en sterren meerdere dagen achter wolken verscholen waren en de stormwind in alle hevigheid woedde, werd ons de laatste hoop op redding ontnomen.’

Paulus had gelijk gehad en wist de leiding naar zich toe te trekken. Na veel omzwervingen en bemoedigende woorden zouden ze de reis uiteindelijk voltooien en Rome bereiken: ‘Na drie maanden voeren wij weg op een schip uit Alexandrië, dat daar in de winter had gelegen. De Dioscuren waren het boegbeeld. We bereikten Syracuse, waar we drie dagen bleven. Vervolgens lichtten we het anker weer en kwamen aan in Rhegium. Na een dag begon er een zuidenwind te waaien, zodat we binnen twee dagen in Puteoli aankwamen. Hier troffen wij broeders en we werden uitgenodigd om zeven dagen bij hen te blijven. En zo gingen we op weg naar Rome.’

Of Paulus in Rome werd vrijgesproken, weten we niet. Sommigen zeggen dat hij de marteldood stierf onder keizer Nero in het jaar 67. Hij zou zijn onthoofd en begraven net buiten de stadsmuren van Rome, op de plek waar nu de San Paolo fuori le Mura, de Heilige Paulus buiten de Muren, staat.

 

De fragmenten zijn afkomstig uit:


Klassiek toerisme
Reizen met Odysseus, Aeneas en Hannibal
Samengesteld en ingeleid door Harm-Jan van Dam en Hans Smolenaars (2001)

Verder lezen:


De Middellandse Zee
Fik Meijer

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: