Sinds Mussolini besloot om de resten van het familiegraf van Augustus, de eerste keizer van Rome, te ‘bevrijden’ van alle overwoekerende begroeiing en bouwconstructies die na de oudheid zijn toegevoegd, is het eigenlijk vooral bergafwaarts gegaan met het monument. Langzaam raakte dit keizerlijke graf aan de Tiber, in hartje Rome, in de vergetelheid, zodat het in de afgelopen decennia volkomen verwaarloosd werd. Na jaren gesteggel over hoe en met welk geld komt het er nu toch nog van: het mausoleum van Augustus wordt in ere hersteld en zal vanaf (vermoedelijk) april 2019 weer te bezoeken zijn.
Grote geldschieter
Giuseppe Recchi, directeur van TIM (Telecom Italia), de grote geldschieter achter de nieuwe plannen voor het Augusteo, vertelt enthousiast aan de Italiaanse krant Corriere della Sera over de multimediale experience die ze voor ogen hebben voor de ‘tomba antica più grande dell’umanità dopo le piramidi’ (na de piramiden de grootste antieke tombe van de mensheid). Op de wanden van het ronde bouwwerk zullen beelden worden geprojecteerd die de bezoeker meenemen naar op een reis door de tijd, van het antieke Rome tot nu:
Romes eerste dynastie
Augustus gaf de opdracht voor de bouw van de enorme tombe, bedoeld als familiegraf, al in 28 v.Chr. – hij was toen pas halverwege de dertig. Dat moment was niet willekeurig: in het jaar 31 v.Chr. had hij in de Slag bij Actium Marcus Antonius verslagen. De slag was beslissend voor zijn carrière: hierna groeide hij langzaam uit tot de absolute alleenheerser in Rome, de eerste echte keizer. Door opdracht te geven voor de bouw van een monumentale tombe liet hij meteen doorschemeren dat hij zijn eigen familie ook graag naar voren schoof – een dynastie zou in de loop der volgende decennia geboren worden. Zelf werd Augustus uiteindelijk pas in het jaar 14 n.Chr. bijgezet in het graf – een flink aantal naaste familieleden, meestal een stuk jonger dan hijzelf, gingen hem voor.