De-zittende-bokser

Nadat meer dan 90.000 paar ogen hem in het Met in New York hebben bewonderd mag de Zittende Bokser, een uitzonderlijk mooie archeologische vondst uit de oudheid, terug naar huis. Na een lange reis is hij nu weer te bewonderen in het Museo Nazionale Romano – Palazzo Massimo alle Terme.

Over de Zittende Bokser

De Universiteit van Leuven vertelt het volgende over het bronzen beeld:

Dit is een hellenistisch beeld van een bokser, met massieve spieren en op zijn huid verwondingen van de wedstrijd. In de hellenistische tijd waren de beelden realistisch, in tegenstelling tot de geïdealiseerde lichamen van klassieke beelden, zoals de Diskobolos. De neus van deze bokser is gebroken, zijn oren en rechteroog gezwollen en hij heeft littekens op zijn gezicht en ledematen. Uitgeput na de wedstrijd zit hij neer, voorwaarts leunend, met zijn armen rustend op zijn dijen. Hij ademt zwaar, met de mond lichtjes open. Zijn bokshandschoenen zitten nog rond zijn handen. Zijn hoofd is naar rechts gedraaid: verdwaasd kijkt hij naar de juichende toeschouwers.’ Lees meer over de oude Griekse Spelen via deze link!

De reis in beeld

Bekijk het filmpje om meer te horen en te zien over de reis van de Bokser (Italiaans gesproken):

 

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: