Wij-zijn-Romeinen

Eerder schreef ik al over de schandalige vernielingen in Rome die zijn aangericht door voetbalhooligans. De stad spreekt ons – terecht of onterecht, dat maakt niet uit – als land aan en geen enkele instantie geeft thuis. ‘Dat je formeel gesproken niet verantwoordelijk bent, betekent niet dat je je verantwoordelijkheid niet kunt nemen,’ schreef ik. Dat gaan we nu doen.

Wie het erfgoed van Rome sloopt, komt ook aan ónze waarden. Precies daarom zijn we (tijdschrift Roma Aeterna i.s.m. Stichting Zenobia en Orpheus kijkt om) de crowdfundingsactie Wij Zijn Romeinen gestart.

Vanochtend is er namens ons een brief aangeboden aan de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, en sinds vandaag is de website live via welke Nederlanders die zich net als wij niet met de daders, maar met de slachtoffers van de vernielingen identificeren, kunnen doneren.

Wij-zijn-Romeinen-2

In de Italiaanse media worden de hooligans die in Rome grote schade hebben aangericht aan de stad en haar culturele erfgoed geïdentificeerd als ‘de Nederlandse barbaren’. Wij vinden het nu van groot belang om, als meerderheid van de Nederlanders, één ding te benadrukken: wij identificeren ons niet met de daders, maar met de slachtoffers van deze vernielingen.

Crowdfunding

Via de website van Wij Zijn Romeinen roepen wij alle Nederlanders met hart voor ons cultureel erfgoed op om een signaal te geven aan Rome door te doneren. De opbrengst van deze actie wordt door ons aan de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, aangeboden. Oud-historicus Fik Meijer heeft een door ons opgestelde brief omtrent de actie inmiddels persoonlijk aan de burgemeester overhandigd.

Nogmaals: wie het erfgoed van Rome sloopt, komt ook aan ónze waarden. Waarden waar we als Nederlanders, beschaafde mensen en wereldburgers pal voor moeten staan. Dat is een signaal dat wij nu misschien wel eens ondubbelzinnig aan de wereld zouden kunnen afgeven.

Ben je het daar hartgrondig mee eens? Doneer dan via Wij Zijn Romeinen voor het herstel van de Barcaccia-fontein en like de facebookpagina van Wij Zijn Romeinen.

Wij-Zijn-Romeinen-3

Alvast dank voor de steun!

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Heel erg dat dit nodig is, maar als op z’n minst symbolische actie een mooi initiatief.

    1. We zetten op dit moment alle zeilen bij om onze eigen actie goed en gedegen te realiseren, i.s.m. partners uit ons netwerk – het is veel werk en we doen wat we kunnen met de beperkte middelen die we hebben!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: