Underwood_&_Underwood_©_1897_No._199_-_Grand_Corridor,_Vatican_Library,_longest_room_in_the_world,_Rome,_Italy

Wat als je een 1600 jaar oud manuscript met dichtregels van Vergilius gewoon online kunt raadplegen? Als je via internet gemakkelijk kunt zoeken tussen duizenden eeuwenoude teksten?

De Biblioteca Apostolica Vaticana – Vaticaanse Bibliotheek – gaat het, in samenwerking met een Japans IT-bedrijf, mogelijk maken. De Vaticaanse Bibliotheek heeft aangekondigd zo’n 82.000 manuscripten te willen digitaliseren (waaronder een manuscript met verzen van Vergilius).

Het project, dat zo’n 8 miljoen euro gaat kosten, is uniek; de Rooms-Katholieke Kerk stelt voor het eerst in de geschiedenis deze kostbare en zeldzame documenten open voor publiek gebruik.

De Vaticaanse Bibliotheek werd op 30 april van het jaar 1451 opgericht door paus Nicolaas V, ‘pro communi doctorum virorum commodo’ – in het algemeen belang van geleerden. Sindsdien heeft het een van de meest zeldzame en bijzondere collecties manuscripten, boeken, foto’s en munten ter wereld.

Het digitaliseringsproject loopt zeker nog tot en met 2018. Wie meer wil weten over de collectie van de Biblioteca Apostolica Vaticana kan alvast een kijkje nemen op de website.

 

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: