Wat hebben paus Adrianus VI, Erasmus, Escher en Hella Haasse met elkaar gemeen?

Een: het zijn allemaal Nederlanders (ja, ook de paus). Twee: het zijn Nederlanders die (een deel van) hun leven in Rome doorbrachten, en de Eeuwige Stad kennis lieten maken met iets van de Nederlandse kunst en cultuur.

Adrianus_VI

Al vanaf de oudheid bezoeken bewonderaars en avonturiers uit de Lage Landen Rome. Stuk voor stuk lieten ze, elk op hun eigen manier, hun sporen achter in de Eeuwige Stad – pelgrims die kerken stichtten, schilders die kunstwerken maakten, en in een enkel geval zelfs iemand die tot het pontificaat wist op te klimmen: Adriaan Florenszoon Boeyens, oftewel paus Adrianus VI.

Van Erasmus tot Escher: eeuwen van culturele uitwisseling tussen Nederland en Rome maken dat ons erfgoed onderling op allerlei manieren verweven is.

Voor iedereen wiens nieuwsgierigheid is gewekt, is er een geweldig project genaamd HADRIANUS, een initiatief van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Nederlands erfgoed en Nederlandse aanwezigheid in Rome door de eeuwen heen zijn op deze website voor het eerst verzameld en digitaal toegankelijk, zowel voor het grote publiek als voor de wetenschap.

Wil je weten wat de Haarlemse Maarten van Heemskerck in de zestiende eeuw in Rome deed? Of hoe Adriaan uit Utrecht op de pauselijke troon terecht kwam? Start je ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Nederlandse kunst en cultuur in Rome via deze link!

Hadrianus

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: