Een wekelijks citaat van oude en nieuwe denkers en doeners, ter inspiratie.

Augustus

Ter ere van de grote tentoonstelling die binnenkort inaugureert en zijn verjaardag eerder deze week (23 september), gaat het citaat van de week over keizer Augustus. De woorden gaan over zijn laatste levensdagen, en zijn opgetekend door keizerbiograaf Suetonius:

‘Op zijn sterfbed vroeg hij keer op keer of zijn toestand bij het publiek al onrust wekte. Nadat hij om een spiegel had gevraagd, gaf hij de opdracht zijn haar te kammen en zijn mond, die openviel, te sluiten. Aan de vrienden die aanwezig waren stelde hij de vraag ‘of zij vonden dat hij zijn rol in de komedie die leven heet bevredigend gespeeld had’ en voegde daar de regels aan toe waarmee komedies vaak besloten worden:

 

en als het u goed is bevallen, klap dan voor het stuk
en doe ons allen uitgeleide met applaus.’*

 

*vertaling: D. den Hengst
 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: