Er komt iets moois naar Rome deze zomer… In een van mijn favoriete musea, een tentoonstelling over mijn favoriete tijdperk in de geschiedenis van het Romeinse rijk. Binnenkort in de Scuderie del Quirinale: Augustus, de tentoonstelling.

Augusto-2

Stad van marmer

Op 19 augustus 14 n.Chr., in het kleine stadje Nola, sterft Augustus, de eerste keizer van het Romeinse rijk. Hij is 77 jaar oud en zou op zijn sterfbed nog over zijn Rome hebben gezegd: ‘Ik heb een stad van baksteen aangetroffen, en er een van marmer achtergelaten.’

De geboorte van een keizer(rijk)

Om de 2000ste verjaardag van Augustus’ dood de vieren, wordt er in de Scuderie del Quirinale de tentoonstelling Augusto georganiseerd, die de parallelle verhalen vertelt van de spraakmakende persoonlijke carrière van Augustus enerzijds en de geboorte van een nieuw tijdperk anderzijds. Augustus werd als achterneef door Julius Caesar postuum geadopteerd en bleek al snel over een uitzonderlijke portie charisma en politieke intuïtie te beschikken. Hem lukte wat zelfs Caesar niet was gelukt: hij bracht de Romeinse republiek op de knieën en liet een nieuw tijdperk geboren worden: het keizerrijk.

Het Rome van Augustus

Augustus zou een indrukwekkende 40 jaar regeren – de langste regeerperiode in de geschiedenis van Rome. Onder zijn leiding bereikte het Romeinse rijk zijn grootste omvang dankzij nieuwe veroveringen. Tegelijkertijd zijn er talloze bronnen die spreken van het persoonlijke leven en de indrukwekkende carrière van Augustus – van Suetonius tot Tacitus, Cassius Dio en Velleius Paterculus. De verhalen van zowel zijn leven als dat van het nieuwe leven van het Romeinse rijk kunnen dus uitzonderlijk goed naverteld worden.

De tentoonstelling vertelt die verhalen in de vorm van kunstwerken en bijzondere objecten uit de tijd van Augustus – van standbeelden tot portretten, huishoudelijke objecten, juwelen en bronzen en zilveren kunst- en gebruiksvoorwerpen. Het leven van Augustus en de wereld die hij creëerde komen zo heel dichtbij.

Augusto-1

De tentoonstelling bezoeken

Augusto
augustus 2013 – februari 2014
Toegang: € 12
Scuderie del Quirinale
Via Nazionale 194, Rome
Klik op deze link voor meer informatie!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: