En-de-mens-schiep-God‘Het jaar nul in Rome, de grootste stad ter wereld. Er woonden bijna een miljoen mensen, dicht op elkaar gepakt in stinkende huurkazernes of bivakkerend op lege plekken en in verlaten gebouwen. Onder hen waren meer dan dertigduizend Joden, van wie velen door Pompeius als slaven waren meegevoerd na zijn verovering van Jeruzalem in 63 v.Chr.’

De wereld in de dagen van Jezus
Het eerste hoofdstuk van Selina O’Grady’s En de mens schiep God, een boek over de wereld in de dagen van Jezus, begint natuurlijk in Rome. Selina’s solodebuut speelt dan ook vooral in het vroege Romeinse keizerrijk – de wereld waarin het jonge christendom vorm kreeg – en concentreert zich op een grote vraag:
Waarom werd uit al die duizenden godsdiensten die bloeiden in de begindagen van het Romeinse rijk, uitgerekend de jaloerse God van een kleine, roerige provincie drie eeuwen later gekozen als de enige ware godsdienst? Waarom koos men niet voor de veel populairdere cultus van Isis? Waarom werden de lessen van de Stoïcijnen of Zarathustra niet gevolgd, waar geen martelaren nodig waren? Waarom niet Apollonius, Boeddha, Confucius? Waarom was het christendom bij uitstek geschikt?

Selina O’Grady, historica en journalist, die eerder onder andere documentaires maakte voor de BBC, gaat in En de mens schiep God op zoek naar antwoorden op al die vragen – en weet haar antwoorden op heldere en originele wijze te formuleren.

Verder lezen?
En de mens schiep God
Selina O’Grady
Kok Omniboek
ISBN 9789059778436
€ 22,50
Bestel En de mens schiep God via deze link op Bol.com!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: