Tijdens TEFAF 2013, een van de meest toonaangevende kunstbeurzen ter wereld, zal een bijzondere terracotta buste aan het Nederlandse publiek worden getoond. Het gaat om een beeld van de hand van Gilles-Lambert Godecharle (1750-1835), de belangrijkste neoclassicistische beeldhouwer van zijn tijd. De buste is van een beroemde 16e-eeuwse Franse filosoof en liefhebber van de klassieken: Michel de Montaigne.

Buste van Michel de Montaigne, Gilles-Lambert Godecharle  (1816-1817).Foto: © artdaily.org
Buste van Michel de Montaigne, Gilles-Lambert Godecharle (1816-1817).
Foto: © artdaily.org

 

WIE WAS DE MONTAIGNE?
Michel de Montaigne beschreef in de 16e eeuw morele en filosofische vraagstukken en pionierde in het genre van de essay. Als een van de allereersten schreef hij in psychologische zin over zichzelf. Twijfel was zijn motto en devies; ‘Wat weet ik?’ was de filosofische vraag die hij zichzelf steeds weer stelde. Hij las veel en liet zich inspireren door de klassieken:

‘Misschien zijn sommigen net zo aangelegd als ik, die meer leer door me tegen een voorbeeld af te zetten dan door te imiteren, meer door te vermijden dan door de volgen. Een soortgelijke leermethode had ook Cato de Oudere voor ogen, toen hij zei dat de wijze meer van een dwaas kan opsteken dan de dwaas van een wijze; en ook die oude lierspeler, die volgens het verhaal van Pausamas de gewoonte had zijn leerlingen te verplichten naar een slechte speler te gaan luisteren die bij hem aan de overkant woonde, om een hekel te leren krijgen aan diens maatfouten en valse akkoorden.’

EEN TUIN VOL FILOSOFEN
De terracotta buste sierde eens, samen met nog 36 andere filosofenkoppen (waaronder Socrates en Plato), de tuin van Kasteel van den Heer Burggraaf de Spoelbergh in Wespelaar, in de buurt van Leuven. Tegenwoordig siert het beeld van De Montaigne de kunstcollectie van het Musée d’art Ancien (Musée Royal des Beaux Arts) in Brussel.

Foto: Heemkring Campenholt beeldbank
Kasteel van den Heer Burggraaf de Spoelbergh, Foto uit 1903: Heemkring Campenholt beeldbank

 

BEKIJKEN
TEFAF vindt dit jaar plaats van 15 tot 24 maart in het congrescentrum in Maastricht. De buste van Michel de Montaigne is onderdeel van de Fine Art-collectie van de Tomasso Brothers, die te vinden zal zijn bij stand 165.

New-TEFAF-identity

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: