548
Tentoonstelling: Bertozzi & Casoni. Timeless.

 

‘Alles verandert, niets vergaat’ (omnia mutantur, nihil interit), schreef de Romeinse dichter Ovidius. Hij werkte deze filosofie uit in een enorme verzameling van verhalen over gedaantewisselingen. Alles verandert steeds weer in iets anders, zodat er uiteindelijk op deze wereld nooit iets verloren gaat.

Je zou hierin iets van het filosofische gedachtegoed van de oude Parmenides van Elea (ca. 515-450 v.Chr.) kunnen herkennen, die meende dat er in deze wereld helemaal geen sprake kan zijn van ‘zijn’ en ‘niet zijn’; dat wat is, kan namelijk nooit verschillen van datgene (‘iets anders’) wat (‘ook’) is. Er is geen veelheid aan verschijnselen, zoals wij mensen menen waar te nemen, er zijn slechts verschijnselen die veranderen en in elkaar overgaan.

Meer dan tweeduizend jaar later worstelen filosofen nog altijd met de vergankelijkheid der dingen. Bijvoorbeeld de hedendaagse Italiaanse kunstenaars Giampaolo Bertozzi en Stefano Dal Monte Casoni. In hun beelden komen filosofische, kritische onderwerpen tot uitdrukking die over leven en dood gaan, over de voorbijgaande aard van alles. Meer dan eens resulteert dat bij de twee mannen in het ontleden van het afval van onze hedendaagse maatschappij. Het resulteert bij Bertozzi & Casoni altijd in barokke en overdadige composities, rijk aan details, symbolen en betekenissen. Want, zo zeggen ze: ‘Vandaag de dag moet een kunstenaar zich enkel nog wijden aan complexe dingen, objecten of thema’s.

Wie nieuwsgierig is geworden moet zich haasten naar het Haagse Museum Beelden aan Zee. Daar kun je het werk van de twee Italiaanse kunstenaar/filosofen nog tot en met 19 mei bewonderen in de tentoonstelling Bertozzi & Casoni. Timeless.

315
Tentoonstelling: Bertozzi & Casoni. Timeless.

 

354
Tentoonstelling: Bertozzi & Casoni. Timeless.

 

690c
Tentoonstelling: Bertozzi & Casoni. Timeless.

 

663
Tentoonstelling: Bertozzi & Casoni. Timeless.

 

 

DE TENTOONSTELLING BEZOEKEN
Bertozzi & Casoni. Timeless.
T/m 19/05/2013
Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1, 2586 EL  Den Haag

Toegang
Volwassenen: € 12
Kinderen 13-18: € 6
Museumkaart, Vereniging Rembrandt, Kinderen < 13: gratis

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag
11.00-17.00 uur

 

EXTRA: OVER BERTOZZI & CASONI

BertozziCasoni

In 2004 werden Bertozzi & Casoni  uitgenodigd om te exposeren in het Tate in Liverpool en in 2005 op de XIV Quadriennale in Rome. In 2007 exposeren ze in Cà Pesaro, het Internationale Museum voor Hedendaagse Kunst te Venetië, in 2008 in het Castello Sforzesco in Milaan, in 2009 in het Italiaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië, in 2010 in de AVA Gallery in London, de Sperone Westwater Gallery in New York, de Galleria Sperone in Sent en de Fondazione Arnaldo Pomodoro in Milaan. In 2011 exposeren ze in het Musée des Beaux Arts in Ajaccio, in het Italiaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië, in de FaMa Gallery in Verona en in La Maison Rouge in Parijs. In 2012 zijn er de tentoonstellingen in New York in de Sperone Westwater Gallery, in Londen bij Robilant + Voena, in Milaan in het Castello Sforzesco en in Lugano bij Sperone Westwater; in de All Visual Art Gallery te Londen presenteren ze de persoonlijke tentoonstelling “Regeneration”.

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Panta rhei, ke ouden menei. Het grieks is al veel eerder met deze uitspraak!

    Verstuurd vanaf mijn iPad

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: