Antoine BodarHoewel je er gemakkelijk de bus, metro, scooter of zelfs de fiets kunt nemen, is Rome bij uitstek een stad om door te wandelen. Want, ‘Wie wandelt haast zich niet,’ zoals de in Rome woonachtige Nederlandse priester en kunsthistoricus Antoine Bodar opmerkt. Het wandelprincipe geldt voor meerdere steden in Italië, maar Rome, ‘het hoofd van de wereld (caput mundi), kortweg geheten de Stad (Urbs),’ spant de kroon.

Bodar maakte een gids voor de Eeuwige Stad die je meeneemt langs de meest inspirerende, spirituele en muzikale plekken van Rome. Hij deed dat niet alleen, maar in een bijzondere samenwerking met theoloog Arnold Smeets en musicoloog Sylvester Beelaert. Met het motto ‘laat de tijd, het is de eeuwigheid die blijft’ – vrij naar de slotregel van Vondels gedicht Kinderlyck: ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’ – wandelden zij gedrieën in de zomers van 2011 en 2012 door de woonplaats van Bodar.

Wij wandelen vandaag even met hen mee, naar het verstopte kerkje Santa Bibiana, een kleine schoonheid verscholen tussen overdonderende grauwe nieuwbouw: ‘Ooit was het hier bosachtig. Nu is het eerlijk gezegd troosteloos: niet al te fraaie kantoorpanden aan een lange weg, evenwijdig aan de welhaast even lange zijkant van Stazione Termini. De tramhalte nodigt op het eerste gezicht vooral uit tot gebruik overdag. Hier staat, enigszins vervallen en verlaten, de kleine kerk van de heilige Bibiana. Een tamelijk onbekende heilige, beschermheilige tegen uiteenlopende aandoeningen als epilepsie, katers (waar men eenvoudig zelf toch iets tegen kan doen) en krankzinnigheid. (…) Urbanus VIII (…) gaf in 1624 opdracht aan de toen nog jonge Gianlorenzo Bernini de kerk te voorzien van een nieuwe voorgevel en een beeld van de heilige te maken.’

‘Een eerdere bezoeker noteerde dat  het beeld het vroomste van Bernini’s beelden is. Zonder opsmuk. Een met name bekende tijdgenoot van deze bezoeker schreef over het beeld: ‘Het is gracieus en puur in stijl en vormt een opmerkelijk contrast met de fantasierijke smaak die het latere werk van Bernini kenmerkt.’ (…) In hedendaagse handboeken worden beeld noch kerk langer vermeld. De schoonheid van het beeld is ten onrechte vergeten.’

 

Wie verder wil wandelen met Bodar langs spirituele en muzikale plekken in de Stad, of het nu in Rome is of vanuit de leunstoel, kan met deze gids voor de Eeuwige Stad vooruit!

 

Rome_Bodar
Rome door de ogen van Antoine Bodar
Een spirituele gids voor de Eeuwige Stad
met foto’s van Wendy Crone
ISBN 9789025901882
€ 19,95
uitgeverij Ten Have

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: