Troje is de stad die je kent van de legendarische Trojaanse oorlog. Legendarisch, toch? Wat er wél ‘waargebeurd’ is uit Homerus’ wereldberoemde heldendicht over Achilles, Paris, Helena en Hector, om een paar hoofdrolspelers te noemen, is misschien wel in paar zinnen samen te vatten. Maar dat Troje bestond is zeker waar. Vanwege het verhalengoed waarmee de stad in Turkije wordt omgeven heeft het iets magisch, iets eindeloos fascinerends.

 

In 1868 dacht Schliemann bij Hisarlık in Turkije Troje te hebben gevonden. Twee jaar later begon hij er op te graven en zijn voorgevoel bleek te kloppen.

 

Dat vond ook de in 1822 geboren Duitse Johann Ludwig Heinrich Julius Schliemann. Hij had er al een hele internationale handelscarrière op zitten toen hij in 1868 bij Hisarlık in Turkije dacht Troje te hebben gevonden. Twee jaar later begon hij er op te graven en zijn voorgevoel bleek te kloppen. Hoewel de ‘Schat van Priamus’ die hij vond niet een daadwerkelijke schat van de Trojaanse koning bleek, en de hele laag die Schliemann aantrof eigenlijk duizend jaar ouder was dan het tijdperk waarin het Troje van de oorlog geplaatst moet worden, waren en blijven de vondsten die hij deed baanbrekend en opzienbarend.

De ‘Schat van Priamus’ op een foto van vóór 1880
De ‘Schat van Priamus’ op een foto van vóór 1880

Dat Trojaanse verleden komt vanaf vandaag weer tot leven. Van 7 december tot en met 5 mei 2013 presenteert het Allard Pierson Museum (het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam) de tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije. Er zijn ruim 300 stukken in bruikleen uit binnen- en buitenland. Niet eerder waren er in Nederland zoveel archeologische en cultuurhistorische topstukken uit en over Troje in een tentoonstelling te zien. De tentoonstelling vormt de spectaculaire afsluiting van de feestelijke viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

 

Niet eerder waren er in Nederland zoveel archeologische en cultuurhistorische topstukken uit en over Troje in een tentoonstelling te zien.

 

Troje. Stad, Homerus en Turkije vertelt de verhalen van Troje en laat zien hoe de betekenis van de stad telkens verandert. Waar de legendarische naam Troje wordt genoemd, is er controverse en zijn er tegenstrijdigheden. Door de eeuwen heen hebben velen Troje zich toegeëigend. De tentoonstelling belicht een zeer tot de verbeelding sprekend onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten. Mythevorming over Troje is de rode draad van de tentoonstelling. De spraakmakende opgravingen van Heinrich Schliemann en zijn opvolgers worden getoond aan de hand van kopieën van de beroemde ‘Schat van Priamus’ en originele vondsten uit de verschillende opgravingen. Een hoogtepunt is de grote marmeren Zeuskop uit het Archeologisch Museum in Istanbul.

media_xl_1446263Troje. Stad, Homerus en Turkije
7 december tot en met 5 mei 2013
Allard Pierson Museum Amsterdam

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek (€ 24,95) en er is een breed activiteitenprogramma met onder andere lezingen, rondleidingen, cursussen, educatief materiaal voor het voortgezet onderwijs en Troje reizen naar Turkije. Meer informatie staat op www.trojeinamsterdam.nl


Patrick Lateur leest de Ilias voor!
Tijdens de eerste dagen van de tentoonstelling kan men op bijzondere wijze genieten van dit epische verhaal: op 7, 8, 9, 11 en 12 december zal Patrick Lateur zijn complete vertaling van de Ilias in het museum voorlezen. Hier kun je zien wanneer de voorleessessies precies zullen plaatsvinden.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: