Op 6 december van het jaar 342, vandaag bijna 1700 jaar geleden dus, stierf de goedaardige en alom geliefde bisschop Nicolaas in Myra, Lycië. Hij werd later, vanwege de goede daden en wonderen die hij bij zijn leven had verricht, heilig verklaard binnen de katholieke kerk. Sinterklaas, Santa Claus; hoe je hem ook noemt, de goedgevige man die elk jaar in december langskomt is gebaseerd op iemand die daadwerkelijk geleefd heeft.
In de Legenda aurea, een verzameling van beschrijvingen van heiligenlevens en kerkelijke feesten uit de 13e eeuw, vinden we een aantal verhalen over zijn leven, die tot op de dag van vandaag door ons, onbewust, worden herdacht.
Zo hielp Sint Nicolaas eens een arme man met drie dochters. Vanwege zijn armoede kon de man nooit van zijn leven drie keer een bruidschat betalen, en dus was het zijn lot dat zijn dochters als slaven werden verkocht. Maar een wonder gebeurde, tot drie keer toe! Driemaal werd er plotseling een buidel met goud door het raam in huis gegooid, elk goed voor een volwaardige bruidsschat. Er wordt bovendien verteld dat de buidels precies in de schoenen terecht kwamen die voor de haard stonden te drogen…


