Griekse mythen zijn – uiteraard – in de eerste plaats mythisch, als in niet gebaseerd op waargebeurde verhalen. Maar de Grieken baseerden ze wel op werkelijk bestaande plaatsen; in de wereld zoals zij die zelf kenden. De liefdesaffaire van Theseus en Ariadne speelde zich af op het eiland Naxos, oppergod Zeus (die vele romantische escapades beleefde) woonde op de berg Olympos en de arme Icarus stortte vanuit de lucht in zee bij het naar hem genoemde eiland Ikaria.

Luchtfoto van Lesbos, © Georg Gerster

De Zwitserse fotograaf Georg Gerster (80 jaar oud!) maakte de foto’s van de witte kusten, het azuurblauwe water en de glooiende berglandschappen in en rond de Egeïsche Zee; luchtfoto’s die het overrompelende natuurschoon als door de ogen van de Griekse goden laten zien. In het landschap tekenen de eeuwenoude cultuurschatten en archeologische monumenten zich haarscherp af. De tentoonstelling Eilanden van de goden. Griekse mythen in foto’s, vondsten en verhalen – tot en met 2 september te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden – combineert die spectaculaire luchtfoto’s met eeuwenoude archeologische voorwerpen, gekoppeld aan verhalen uit de klassieke mythologie. Voor de liefhebbers is er bovendien een luisterroute uitgezet met de tien mooiste mythologische verhalen.

Het is ook mogelijk om een groepsrondleiding te reserveren. Groepsrondleidingen zijn mogelijk op alle dagen dat het museum open is voor € 75 per uur (max. 25 personen, exclusief toegang museum) en kunnen online gereserveerd worden.

Bronzen beeldje uit Kreta in de vitrine, op de achtergrond een luchtfoto van Georg Gerster

Eilanden van de goden. Griekse mythen in foto’s, vondsten en verhalen
Rijksmuseum van Oudheden, t/m 2 september

 

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Ik ben toevallig afgelopen zondag geweest, en de foto’s zijn subliem. Ik heb me nooit beseft hoeveel baat archeologen hebben van luchtfotografie. Al in de tijd van Carter deden ze hieraan en dat leverde enorm veel informatie op over de opgravingen. Naast de foto’s zijn er vitrines met voorwerpen die betrekking hebben op de goden waarover wordt verteld en daar zitten ook weer prachtige voorbeelden bij. Beslist gaan kijken dus!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: