In het Palazzo Venezia in Rome kun je nog een week of twee ervaren hoe Rome ongeveer geweest moet zijn in de tijd dat Caravaggio er woonde. Dat is althans de bedoeling van de tentoonstelling Roma al tempo di Caravaggio, die daar nog tot en met 18 maart te zien is. Het idee is vooral om het netwerk waarbinnen Caravaggio opereerde op beeldende wijze tentoon te stellen in 140 kunstwerken afkomstig uit kerken, musea en internationale collecties; werken van de meester en zelf maar ook van verschillende tijdgenoten. De unieke verzameling schilderijen wil een kijkje geven in een specifieke periode (1595-1635), die later cruciaal zou blijken binnen de Italiaanse kunstgeschiedenis. Zie je geen kans nog een bezoek te brengen aan de tentoonstelling? Bekijk dan in elk geval even de beelden hieronder; een greep uit wat er zoal in het Palazzo Venezia te zien valt.

 

Carlo Saraceni, Maria met kind en de heilige Anna (1610)

 

Artemisia Gentileschi, Susanna en de ouderen (1610)

 

Caravaggio, de heilige Augustinus (ca. 1600)

 

Valentin De Boulogne, Allegorie van Italie (1627-1628)

 

Roma al tempo di Caravaggio

Museo Nazionale del Palazzo di Venezia


Via del Plebiscito, Rome

 

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Een ‘text-book’tentoonstelling als een kunstgeschiedenis-les. Waarom was Caravaggio zo bijzonder? In welke context werkte hij? hoe werd er op gereageerd? Wat deed men met zijn revolutionaire voorbeeld? Uniek omdat er doeken worden getoond die je bijna nooit kunt zien omdat ze of in kerken hangen die slecht verlicht zijn, of bijna altijd dicht zijn. Mooi vormgegeven ook. Wie in Rome is: verplichte kost!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: