Rome-withlocals

When in Rome, do as the Romans do. Het spreekwoord bestaat al een tijd, maar het is pas sinds kort een trend aan het worden om tijdens een citytrip of vakantie zoveel mogelijk te doen ‘wat de locals doen’. Het klinkt misschien als een hype, maar Rome is een stad die zich hier bij uitstek voor leent, omdat je zoveel meer van de stad geniet wanneer je niet de toeristenstroom achterna gaat.

Dat betekent in Rome – net als in de rest van Italië – qua dagindeling ongeveer zoiets: de dag beginnen met een koffie en cornetto (staand) tussen de buurtbewoners aan de bar, lunchen met een lekkere pasta rond half twee, de middag rustig aan doen en dan om een uur of vijf weer wat ondernemen (en dan vooral de plekjes buiten de gebaande paden aandoen, uiteraard). Vanaf een uur of zeven ’s avonds kun je dan aan de aperitivo, gevolgd door een lekker laat diner.

Rome-withlocals-2

Dankzij Withlocals kun je sinds oktober van dit jaar niet alleen ‘as the Romans’ doen, maar ook écht op pad met Romeinen. Ze laten je de stad door hun ogen zien, nemen je mee op pad in een oude Fiat 500, op de fiets of op de Vespa, leren je Italiaans of koken een authentiek Romeinse maaltijd voor je – gewoon, in hun eigen keuken. Op de website van Withlocals kun je een overzicht bekijken van wat inwoners van Rome zoal aanbieden.

Tijdens een Rome-reis met blog Ciao tutti afgelopen september mochten we het concept uitproberen. Raffaele, Romein in hart en nieren en professioneel wijnmaker, nam ons mee naar Al Vino Al Vino, de favoriete buurtwijnbar van de wijk Monti. Wie in een onopgesmukt Romeinse wijnbarretje in een huiskamersfeer van een lekker glas met een klein hapje wil genieten, kan bij Al Vino Al Vino elke dag naast de Romeinen aanschuiven. De meeste buurtbewoners komen hier aan het einde van hun werkdag, maar het blijft tot zeker middernacht gezellig.

Al-vino-al-vino-Rome-Withlocals-1

Al-vino-al-vino-Rome-Withlocals-2

Aan de hand van een wijnproeverij nam Raffaele, die over een onuitputtelijke wijnkennis blijkt te beschikken, ons mee naar alle uithoeken van Italië (van Prosecco uit Noord-Italië tot aan wijn die wordt verbouwd op de hellingen van de Siciliaanse Etna). Hij leerde ons niet alleen alles over het proeven en waarderen van wijn (‘vooral in goed gezelschap’) maar vertelde ondertussen ook honderduit over de Italiaanse cultuur en gewoontes, die zo innig verweven zijn met het wijn drinken.

Ook wijn proeven in Rome?

Op de website van Withlocals kun je de wijnproeverij met Raffaele boeken, of een keuze maken uit een van de andere activiteiten.

Al-vino-al-vino-Rome-Withlocals-3

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: