Gemma-augustea

Zijn de steden Aken, Heerlen, Maastricht en Jülich door keizer Augustus gesticht? Hoewel het Augustusjaar voorbij is, blijft de eerste keizer van Rome fascineren. In het Thermenmuseum in Heerlen kom je in de tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’ alles te weten over de Romeinse oorsprong van de vier Europese steden en de rol die Augustus hierbij gespeeld heeft.

Augustus in het Nederlands-Duitse grensgebied

Een speciale onderzoeksgroep besloot op zoek te gaan naar de ‘roots’ van onze hedendaagse euregio. Archeologen, historici en conservatoren van musea uit het Nederlands-Duitse grensgebied richtten daartoe in 2012 de ‘Vicus-onderzoeksgroep’ op (vicus = kleine Romeinse stad), om vervolgens gezamenlijk in de Romeinse oorsprong van de vier moderne steden Aken, Heerlen, Maastricht en Jülich te duiken.

Via Collage für Plakate etc

In de tentoonstelling ‘Augustus op het spoor’ zijn de resultaten van dit onderzoek te zien. Deze reizende tentoonstelling is in de vier grote steden in de euregio te zien. Na Aken is de tentoonstelling nu tot en met 3 mei te zien in het Thermenmuseum. Maastricht en Jülich zullen nog volgen.

Bij de tentoonstelling in het Thermenmuseum is een speciaal lezingenprogramma ogesteld, met bijdragen van onder andere Andreas Schaub (stadsarcheoloog Aken), Marcell Perse (archeoloog en directeur Stadsmuseum Jülich), Gilbert Soeters (gemeentelijk archeoloog Maastricht) en Karen Jeneson (conservator Thermenmuseum).

De tentoonstelling bezoeken?

keizer Augustus‘Augustus op het spoor’
Tot en met 3 mei 2015
Thermenmuseum Heerlen

Meer informatie vind je op de website van het Thermenmuseum.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: