The-Creation-of-Adam_Michelangelo_detail

Hoewel de Vaticaanse Musea in Rome over een van de meest indrukwekkende verzameling kunstwerken ter wereld beschikt, is een bezoek aan de musea niet altijd een geweldige ervaring. Dat heeft weinig te maken met die kunstcollectie, maar des te meer met de enorme bezoekersaantallen, die ervoor zorgen dat je min of meer gedwongen wordt met de stroom mee te bewegen.

Gelukkig kun je al die kunstwerken binnenkort ook gewoon vanuit je luie (bioscoop)stoel bewonderen – in 3D nog wel. Voor The Vatican Museums 3D werd de mooiste collectie ter wereld in Ultra HD gefilmd met 3D-film-camera’s en speciale technieken die tot nu toe alleen werden gebruikt voor bioscoopfilms van James Cameron (o.a. bekend van Titanic en Avatar).

De film start met twee van mijn favoriete beelden in de Vaticaanse musea: de Laocoöngroep en Augustus van Primaporta. Met die twee kunstwerken begint een virtuele reis door de geschiedenis van de kunst en, parallel daaraan, de geschiedenis van de Vaticaanse Musea.

Via de Torso van Belvedere bewegen we ons langzaam richting de meesterwerken van Giotto, Rafaël, Da Vinci en Caravaggio, om natuurlijk uiteindelijk uit te komen bij Michelangelo’s Sixtijnse Kapel. Maar het blijft niet bij de meesters van de klassieke oudheid en renaissance: ook Van Gogh, Chagall en Dalì komen aan bod, zodat je in korte tijd in een soort vogelvlucht door tweeduizend jaar Europese kunstgeschiedenis heen geloodst wordt.

Sistine-Chapel

Het verhaal van de collectie wordt verteld door de directeur van de Vaticaanse Musea, Professor Antonio Paolucci, die in het Nederlands wordt nagesynchroniseerd.

Waar & wanneer?

vaticanmuseum638

The Vatican Museums 3D wordt zondag 25 januari en donderdag 5 februari vertoond in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Op zondag 1 februari én op donderdag 5 februari kun je de film ook in Pathé Buitenhof (Den Haag), Amersfoort, Arnhem, Breda, Delft, Groningen, Haarlem, Tilburg en Zwolle bekijken.

Klik hier voor tijden en tickets.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. Dag Willemijn,
  Wat een mooie en boeiende site heb je hier! ik was heel blij met je tip over de 3d film van de Vaticaanse Musea, maar ben diep teleurgesteld na het zien ervan. de film is heel slecht en echt een afrader.

  veel sukses met je blog en ik hoop dat je de prijs wint !

  rob

  1. Ciao Robert,

   dank voor je bericht! Ik moet je een beetje gelijk geven – ik was zelf ook wat teleurgesteld in de film. Wel voornamelijk in de begeleidende tekst, niet zozeer in de beelden – die blijven prachtig 🙂

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: