Raffael_058

‘Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in.’

Met deze woorden opent Tegen Verkiezingen, het in oktober verschenen boek van David Van Reybrouck, wat mij betreft (en wel om deze redenen) een van de beste schrijvers en meest zinnige journalisten van dit moment. In dit boek staat de democratie centraal, of liever gezegd het door Van Reybrouck gesignaleerde probleem dat ‘wij’ tegen de grenzen van ons eigen democratisch systeem aan het opboksen zijn.

Athene, Florence en Venetië
In zijn zoektocht naar een alternatief gaat Van Reybrouck terug tot aan de politieke systemen van het oude Athene, de bakermat van de democratie, maar ook naar de voormalige republieken Florence en Venetië. Wat uit dat onderzoek vooral naar voren komt, is het belang van loting in de politiek (en de democratieën) van weleer.

Verkiezingen zijn nooit democratisch bedoeld
Het concept loting is in onze huidige democratie volledig verdwenen, maar was gedurende duizenden jaren een van de succesfactoren van het systeem. Totdat het ‘in de achttiende eeuw heel plots – en heel bewust! – terzijde werd geschoven,’  aldus Van Reybrouck. En daarmee werd democratie in één klap veranderd in de aristocratische procedure die het nog altijd is.

Lees hier Van Reybrouck’s artikel Verkiezingen zijn nooit democratisch bedoeld, of bekijk in 2 minuten waar Tegen Verkiezingen volgens de schrijver zelf over gaat:

 

Verder lezen?
Tegen-Verkiezingen
Tegen Verkiezingen

David Van Reybrouck
ISBN 9789023474593
De Bezige Bij
€ 14,90

Bestel Tegen Verkiezingen via deze link bij Bol.com!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: