Tweeduizend jaar lang lagen ze in grotten rond de Dode Zee, precies waar ze, uit angst voor de naderende Romeinse legioenen, verstopt waren. De Dode Zeerollen, unieke tijdcapsules waarvan het hart van iedere geschiedenisliefhebber sneller gaat kloppen, zijn tijdelijk in Nederland. Ken je de naam maar weet je eigenlijk niet goed wat het zijn? Lees dan eerst even deze inleiding op het onderwerp – de Dode Zeerollen voor dummies:

Temple_Scroll

01 Wat zijn de Dode Zeerollen?

Met ‘de Dode Zeerollen’ wordt een geheel van ongeveer 1000 manuscripten bedoeld: stukken tekst (voornamelijk Hebreeuws, maar ook Aramees) aangebracht op leren documenten (of in sommige gevallen op perkament). De teksten zijn gehavend en op sommige plaatsen bijna onleesbaar: ze dateren dan ook uit de periode tussen 200 v.Chr. en 50 n.Chr.

02 Waar werden ze gevonden?

Vanaf 66 n.Chr. trokken Romeinse legioenen richting Judea, destijds onderdeel van het Romeinse rijk, om opstanden onder het Joodse volk de kop in te drukken. Uit angst voor wat hen te wachten stond, werden talloze religieuze teksten verstopt in verschillende grotten rond de Dode Zee. Het bleek een uiterst goede plek om ze te verbergen: pas tweeduizend jaar later werden de manuscripten teruggevonden.

03 Zijn het echt ‘rollen’?

Lang niet alle teksten zijn daadwerkelijk ‘rollen’. De beroemde Tempelrol is bijvoorbeeld wel 8 meter lang, en zo zijn er nog een paar voorbeelden te noemen, maar over het algemeen bestaat de collectie vooral uit kleinere tekstfragmenten.

04 Wat staat erop?

Een groot deel van de Dode Zeerollen bestaat uit Bijbelfragmenten en heilige teksten. De hierboven genoemde Tempelrol bevat bijvoorbeeld allerlei wetten voor het volk Israël. Veel van deze teksten zijn gereconstrueerd met behulp van de reeds bekende Bijbelse teksten, maar lang niet alles is even gemakkelijk te plaatsen of te begrijpen. Naast de Bijbelteksten zijn er veel fragmenten over die de regels opsommen van bepaalde joodse splintergroeperingen of sekten (ook het christendom wordt in deze periode beschouwd als een joodse sekte).

05 Waarom zijn ze zo beroemd?

De Dode Zeerollen zijn een unieke tijdcapsule (vergelijk het bijvoorbeeld met de archeologische ‘tijdcapsules’ rond de Vesuvius), die een kijkje geven in het joodse leven in de 1ste eeuw n.Chr. Bovendien maken ze duidelijk dat er op dat moment, naast het christendom, verschillende joodse sekten actief waren en er geen consensus was over welke richting de juiste was. De Dode Zeerollen geven ons, met andere woorden, heel veel waardevolle informatie over een formatieve periode van zowel het joodse geloof als het christendom.

De Dode Zeerollen zijn in Nederland!

Dode-zeerollen-2

Wie voor 5 januari 2014 het Drents Museum bezoekt, kan de Dode Zeerollen met eigen ogen aanschouwen. Samen met allerlei andere archeologische vondsten uit die tijd en omgeving wordt het verhaal van de beroemde teksten verteld en van context voorzien. Klik hier voor de trailer en meer informatie!

Meer lezen? Kijk op deze website om alles te weten te komen over de Dode Zeerollen.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Ik heb ze gezien in het Drents Museum (samen met een heleboel andere mensen). Indrukwekkend en een mooie tentoonstelling. Eigenlijk had ik je site (en bovenstaand artikel) voor die tijd moeten vinden. Ik ga je volgen!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: