Simon-ScarrowSimon Scarrow (1962, Nigeria) verkocht alleen in Groot-Brittannië al meer dan 500.000 boeken. Hij werd wereldberoemd door de historische romans die hij schreef in de zogenaamde Adelaar-reeks en is ook succesvol als schrijver van young adult books (de Gladiator-serie). Het eerste deel van de Adelaar-serie is onlangs bij Athenaeum verschenen in Nederlandse vertaling.

Scarrow werd geboren in Nigeria, woonde op talloze plekken in de wereld en ging uiteindelijk studeren in Norwich, Engeland. Hij begon zijn carrière als leraar, eerst in geschiedenis en literatuur, later in mediastudies. Totdat hij zich full time op het schrijven ging richten. Onlangs was hij in Amsterdam, waar ik met hem sprak over onze gedeelde hobby’s: geschiedenis en schrijven.

Als leraar gaf je geschiedenis en als schrijver schrijf je historische romans: wat heb je met het verleden?
‘Geschiedenis is niet alleen maar iets dat in het verleden is gebeurd; het is iets dat de toekomst definieert. Het geeft je context om de wereld om je heen beter te begrijpen. Er valt zoveel te leren van het verleden. Ik zou ervoor pleiten dat scholen daar aandacht aan besteden, en geschiedenis veel belangrijker maken dan het nu is. Geschiedenis is tenslotte waar alle goede verhalen zitten!’

Wanneer wist je dat je een schrijver bent?
‘Het begon al heel vroeg, toen ik nog op school zat. Ik ging naar de kostschool, want mijn ouders waren veel in het buitenland. Ik sliep op een slaapzaal met heel veel andere kinderen. Iedere nacht, als de lichten uit waren, begonnen we elkaar daar verhalen te vertellen. Het viel me op dat ik dat geweldig leuk vond om te doen, en dat andere kinderen genoten van mijn verhalen. Ik begon te experimenteren: dan stopte ik midden in een verhaal, om de volgende nacht pas weer verder te vertellen. In het begin gingen we nog om de beurt maar na een tijdje was ik de enige die verhalen vertelde in het donker. Toen al besefte ik dat er een grote kracht uitgaat van verhalen vertellen.’

Wat is precies die ‘kracht’ van verhalen?
‘Lezen of luisteren naar verhalen is totaal anders dan zien, zoals in een film. Als ik het woord ‘boom’ zeg, dan zouden er net zoveel beelden van bomen opdoemen in een bepaalde ruimte als er mensen in die ruimte zijn. Lezers of luisteraars spannen op die manier samen met de verteller. Als je in diezelfde ruimte aan datzelfde publiek een plaatje van een boom laat zien, dan is er alleen die ene boom. Dat is de magie van schrijven.’

Zal geschiedenis altijd actueel blijven?
‘Dat is in elk geval wat ik zo geweldig vind aan geschiedenis: je kunt bij wijze van spreken een modern debat nemen en er een historische setting omheen bedenken. Dan kun je er ineens van alles over zeggen, zonder mensen boos of beledigd te maken. Dat is iets waar je zeker niet mee weg komt als je het binnen een contemporaine setting houdt.’

Wat zouden we allemaal moeten lezen?
‘De Romeinse ‘detectives’ van Lindsey Davis!’

 

Scarrow lezen?

Simon-Scarrow-Onder-de-adelaar
Onder de Adelaar
Simon Scarrow
vertaald door Miebeth van Horn & René van Veen
Athenaeum–Polak & Van Gennep
ISBN 9789025370404 € 14,95

Bestel het boek via deze link bij Bol.com!

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: