art daily
Bezoekers tijdens een preview van de Titiaan-tentoonstelling in Rome. Foto: Artdaily.org

Zijn werk heeft ‘de grootsheid van Michelangelo, de zoetheid en schoonheid van Rafaël en de kleuren van moeder natuur zelf,’ aldus Ludovico Dolce, 16de-eeuws schrijver en bewonderaar van de Venetiaanse schilder Titiaan.

Een groot aantal bekende werken van Titiaan (ca. 1485-1576) hebben tijdelijk onderdak gevonden in de Scuderie del Quirinale in Rome. Gisteren opende daar de grote tentoonstelling Titiaan, waarin zijn meesterwerken, zijn carrière en zijn invloed op andere, veelal Venetiaanse meesters worden belicht.

De tentoonstelling is het perfecte sluitstuk van een overzicht van Venetiaanse schilders die in de Scuderie del Quirinale langs kwamen: Antonella da Messina, Giovanni Bellini, Lorenzo Lotto en Tintoretto. Allen kregen ze het voor elkaar om via hun kunst bij te dragen aan de vernieuwing van de Italiaanse en Europese cultuur. Titiaan is de laatste en zeker niet de minste in het rijtje – hij was niet alleen een ongekend meester in zijn vak, maar ook een Europese kunstenaar par exellence.

De tentoonstelling volgt de ontwikkeling van Titiaan van jonge schilder tot gevestigd kunstenaar, vanaf zijn vroegste dagen in de ateliers van Giovanni Bellini en Giorgione in Venetië tot aan de complete onafhankelijkheid die hij won met grote opdrachten voor de dogen en voor de adellijke families D’Este en Della Rovere. Uiteindelijk werkte hij zelfs direct voor Keizer Karel V en later voor diens zoon Philip II. Decennium na decennium kunnen bezoekers de ontwikkeling van Titiaan volgen – zijn ontwikkeling als religieus schilder maar ook zijn complexe carrière als portretschilder van de adel.

Vele beroemde werken zijn op bezoek, waardoor bijzondere vergelijkingen mogelijk zijn. Zo zijn de Kruisiging uit de Dominicaner kerk in Ancona, de Kruisiging uit het Escorial in Madrid en de Kruisiging uit de Pinacoteca Nazionale van Bologna aanwezig.

1
Titiaan, Flora (ca. 1517), © Ministero per i Beni e le Attività Culturali
2
Titiaan, Danae en de Gouden Regen (1544-1545), © Fototeca della Soprintendenza Speciale per il PSAE e per il Polo Museale della città di Napoli
3
Titiaan, Maria Magdalena (1531-1535), © Ministero per i Beni e le Attività Culturali
4
Titiaan, Annunciatie, (ca. 1535), Venetie, Scuola Grande di San Rocco

DE TENTOONSTELLING BEZOEKEN
Titiaan
t/m 16 juni
Scuderie del Quirinale, Rome
uitgelicht

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: