Foto: © Centrale Montemartini
Foto: © Centrale Montemartini

Rome is een stad van uitersten. Pelgrims nemen de woorden van de paus op met hun iPhone, de nieuwste mode flaneert over duizend jaar oude straten, scooters razen langs zacht schuifelende nonnen… Juist in het combineren van oud en nieuw – waartoe de stad min of meer gedwongen is – blinkt Rome uit.

Een prachtig voorbeeld van hoe oud en nieuw samengaan en tot weer iets nieuws kunnen leiden, vind je in het mooiste museum van de stad: de Centrale Montemartini. Tot 1963 was dit gebouw nog een functionerende elektriciteitscentrale, in 1911 opgetrokken naar een ontwerp van de ingenieur Giovanni Montemartini.

EEN NIEUW LEVEN
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is de centrale als zodanig echter langzaam uit gebruik geraakt. Men begon de ruimte als opslagplaats te gebruiken, totdat de Capitolijnse Musea, verderop in het hart van het centrum, er de perfecte plek in zagen om het deel van de collectie dat door gebrek aan ruimte in hun kelders lag te verstoffen, alsnog aan het publiek tentoon te kunnen stellen.

Zo gedacht, zo gedaan: in de oude elektriciteitscentrale Montemartini huist tegenwoordig een geweldige collectie antieke sculpturen en andere kunstwerken uit de oudheid.

Foto © Centrale Montemartini
Foto © Centrale Montemartini

 

Foto: © Centrale Montemartini
Foto: © Centrale Montemartini

 

 

Neem een virtuele tour door de Centrale Montemartini
Neem een virtuele tour door de Centrale Montemartini (klik op de foto)

 

BEZOEKEN
Centrale Montemartini
Via Ostiense 106, Roma
Prijs: € 6,50 p.p.
www.centralemontemartini.org

Tip! Koop bij de kassa van de Capitolijnse Musea meteen een combinatieticket, waarmee je ook toegang hebt tot de Centrale Montemartini (te bezoeken op een andere dag/tijdstip naar keuze).

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: