De kerstvakantie staat voor de deur, en dat betekent eindelijk tijd om weer eens een bezoek aan een museum te brengen. Wat kun je waar bekijken? Hieronder vind je de mooiste tentoonstellingen op het gebied van (kunst)historie die er nu te zien zijn!

 

Frans Halsmuseum, Haarlem
De Hollandse Michelangelo. Cornelis van Haarlem (1562-1638)
t/m 20 januari 2013

OSL_51

Geïnspireerd door het internationale Maniërisme en Italiaanse meesters als Michelangelo werkte Cornelis van Haarlem in een maniëristische stijl. Hierbij worden figuren verfraaid door ze uit te rekken en in elegante, gedraaide en ingewikkelde houdingen weer te geven. De compositie van het schilderij en het weergeven van naakte lichamen lijken belangrijker dan het weergegeven verhaal. Cornelis van Haarlem beheerste deze stijl tot in perfectie en geldt als één van de meest uitgesproken maniëristische schilders in de Noordelijke Nederlanden.
In de tentoonstelling zijn voor het eerst circa 45 werken van Cornelis van Haarlem bij elkaar te zien. De schilderijen zijn onder meer afkomstig uit de National Gallery in Londen, de Gemäldegalerie in Berlijn en diverse particuliere collecties.

Bonnefantenmuseum, Maastricht
Disegno & Couleur. Italiaanse & Franse tekeningen van de 16e tot de 18e eeuw
t/m 17 februari 2013

Bonnefanten

De tentoonstelling Disegno & Couleur laat het publiek kennismaken met de meesterwerken uit het  fonds oude tekeningen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Voor deze tentoonstelling is een selectie van Italiaanse en Franse tekeningen uit de periode van de 16de tot de 18de eeuw gemaakt. Vele bladen zijn nog nooit eerder tentoongesteld en gemaakt door kunstenaars die werkten in toenmalige kunstcentra zoals Florence, Bologne, Rome, Venetië en Parijs. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Paolo Farinati, Giovanni Stradano, Federico Zuccaro, Cesare Nebbia, Giovanni Lorenzo Bernini, Giovanni Domenico Tiepolo, Jean Cousin, Simon Vouet, Laurent de La Hyre en Antoine Watteau.

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Het Egypte van Hollywood
t/m 17 maart 2013

Elizabeth_Taylor_800p

Al meer dan honderd jaar is het oude Egypte een dankbaar onderwerp voor speelfilms in alle soorten en maten. De tentoonstelling Het Egypte van Hollywood biedt een multimediaal overzicht van het oude Egypte in de filmgeschiedenis, waarbij de eigen collectie de rol van aangever speelt. Die combinatie laat je ontdekken wat in de films écht Egyptisch is, en wat is verzonnen door de filmmakers. De kerstvakantie staat overigens helemaal in het teken van de kids-expo Het Egypte van Hollywood KIDS.

Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
De weg naar Van Eyck
t/m 10 februari 2013

Madonna

De uiterst kostbare en fragiele werken van de meest geniale schilders van Europa zijn nu te zien in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen toont enkele werken van Jan van Eyck samen met ruim negentig meesterwerken van andere kunstenaars uit deze periode. Tijdens ‘De weg naar Van Eyck’ geldt een toeslag van € 4,00 op de tentoonstelling.

Allard Pierson Museum, Amsterdam
Troje. Stad, Homerus en Turkije
t/m 5 mei 2013

TROJE-669x297

Geen stad spreekt zo tot de verbeelding als Troje. Troje heeft iets magisch, iets mythisch, iets fascinerends. Tot en met 5 mei 2013 presenteert het Allard Pierson Museum – het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam – de tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije. De tentoonstelling toont de vele gezichten van Troje en biedt de nieuwste perspectieven op de stad. Met ruim 300 bruiklenen uit binnen – en buitenland; niet eerder waren in Nederland zoveel archeologische en cultuurhistorische topstukken uit en over Troje in een tentoonstelling te zien. De tentoonstelling vormt de spectaculaire afsluiting van de feestelijke viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Teylers Museum, Haarlem
Rafaël
t/m 6 januari 2013

a_068
Beleef de pracht van de Italiaanse Renaissance! Teylers Museum presenteert in samenwerking met het Albertina Museum in Wenen de eerste tentoonstelling in Nederland over Rafaël (1483-1520). Rafaël behoort samen met Michelangelo en Leonardo da Vinci tot de grootste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance. Zijn Madonna’s en zijn fresco’s in het Vaticaan zijn wereldberoemd. Eeuwenlang werd zijn verfijnde stijl bewonderd en nagebootst. Meer dan 90 tekeningen van de meester en zijn school zijn ruim drie maanden in Haarlem te zien.

Kröller-Müller Museum, Otterlo
De rijkdom van Arte Povera. Italiaanse avant-garde uit de jaren 70
t/m 7 april 2013

Venus met vodden

Arte Povera, letterlijk vertaald ‘arme kunst’, is de naam die eind jaren 60 aan een groep van circa 15 Italiaanse kunstenaars en hun werk werd gegeven. Het woord povera staat voor de intentie van deze kunstenaars om zichzelf, hun beeldmateriaal en de toeschouwer te ontdoen van overbodige ballast in woord en beeld. Acht van deze kunstenaars zijn met werk in de tentoonstelling te zien: Giovanni Anselmo, Luciano Fabro, Jannis Kounellis, Mario Merz, Giulio Paolini, Giuseppe Penone, Michelangelo Pistoletto en Gilberto Zorio.

Museum Catharijne Convent, Utrecht
Ontsnapt aan de Beeldenstorm
t/m 24 februari 2013

Beeldenstorm

Ontsnapt aan de Beeldenstorm toont ruim negentig middeleeuwse beelden van hout, steen en pijpaarde uit eigen collectie en uit binnen- en buitenlandse verzamelingen. De  selectie geeft een beeld van de schoonheid van de Utrechtse beeldhouwkunst van het einde van de vijftiende en de vroege zestiende eeuw. Utrecht had in die periode een uitzonderlijke cultuurhistorische en artistieke positie in de Noordelijke Nederlanden. Vooral de langdurige bouw van de Domkerk was van groot belang voor de ontwikkeling van de beeldhouwkunst.

De Hermitage, Amsterdam
Impressionisme: sensatie & inspiratie
t/m 27 januari 2013

Claude Monet, Vrouw in een tuin, 1867, 82,3 x 101,5 cm. © State Hermitage Museum St Petersburg

Tot en met 27 januari 2013 toont de Hermitage Amsterdam met Impressionisme: sensatie & inspiratie de wereldberoemde impressionisten uit de omvangrijke collectie van het Staatsmuseum de Hermitage St.-Petersburg in hun context. Topstukken van baanbrekers als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley en Camille Pissarro zijn te zien samen met werk van andere invloedrijke Franse schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw als Eugène Delacroix en Jean-Léon Gérôme. Het contrast tussen de verschillende kunststromingen is een belangrijk aspect van de tentoonstelling. Zo wordt de ‘sensatie’ van het impressionisme zichtbaar en concreet; de stroming die een nieuw tijdperk zou inluiden. Alle schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken komen uit de collectie van de Hermitage St.-Petersburg. Een dergelijk veelzijdig overzicht uit deze periode is zelden in Nederland te zien.

 

stembutton_gop_3


Help Orpheus kijkt om aan de Geschiedenis Online Prijs!

Lees je deze website met plezier? Laat dan je stem horen op de website van de Geschiedenis Online Prijs! Je kunt je stem uitbrengen via de banner.

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: