Wie in Rome is geweest heeft wellicht een bezoek gebracht aan het archeologische park van de Via Appia – aan de Catacomben van Callistus bijvoorbeeld, of de Tombe van Metella. De weg is beroemd geworden door een scène uit de film Spartacus, waarin slaven die mee hadden gedaan aan de opstand in enorme aantallen aan kruizen waren genageld, die allemaal langs de Via Appia werden opgesteld. Daarnaast kennen velen de Romeinse weg vanwege een wat minder bloeddorstig verhaal uit de oude geschiedenis: de ontmoeting tussen Petrus en Jezus, toen Petrus hem vroeg: ‘Quo vadis, Domine’?

De Via Appia legde honderden kilometers af naar het zuiden van Italië, om uiteindelijk te eindigen in Brundisium, het huidige Brindisi. En hoewel Orpheus kijkt om over het algemeen in de omgeving van Rome en Toscane verblijft, maken we vandaag een ‘nieuw begin’ door ook de rest van Italië op (kunst)historisch gebied te verkennen, te beginnen in het zuiden.

In de genoemde havenplaats Brindisi, in de ‘hak van de laars’, kun je nog altijd de zuil bekijken die het einde van de weg markeerde. Het eindpunt van de Via Appia is vandaag ook het beginpunt van een ontdekkingstocht door dit in Nederland nog wat onbekende gebied. Zo ligt er even ten zuidoosten van het plaatsje Mottola, zo’n 80 kilometer van Brindisi vandaan, een zogenaamde ‘grotkerk’.

In Puglia, zoals deze regio van Italië heet, kun je op verschillende plekken huizen, kerken en andere bouwwerken tegenkomen die in de rotsen zijn gebouwd en deels uitgehouwen. Een bekend fenomeen zijn wat dat betreft ook de ‘Sassi’, de grotwoningen even verderop in Matera (Basilicata), die de Werelderfgoedlijst van Unesco hebben gehaald.

In de buurt van het plaatsje Mottola is wat dat betreft de Chiesa di San Nicola een bezoekje waard. Sint Nicolaas is in deze contreien altijd een belangrijke heilige geweest; er zijn hier verschillende kerken, maar ook speciale feesten aan hem gewijd. Deze oude kerk werd gebouwd in een grot in de rotsen. Eenmaal binnen begrijp je waarom men de Chiesa di San Nicola ook wel de ‘Sixtijnse kapel van de grotkerken’ noemt. Van binnen is de kerk uitbundig versierd met fresco’s, die allemaal dateren uit de 10e tot de 14e eeuw.

 

Chiesa San Nicola

Chiesa San Nicola 2Chiesa San Nicola 3

 

Wat & waar
Chiesa di San Nicola
Località Casalrotto, Mottola
Provincie Tarente, regio Puglia

 

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: