In een onbekende hoek van Italië, vijftig kilometer van de grens met Oostenrijk, vind je het stadje Udine, waar de pleinen en palazzi je in het nabijgelegen Venetië doen wanen. Daar waarde in de zeventiende eeuw een groot kunstschilder uit Venetië rond, die door de stad nog jaarlijks in de schijnwerpers wordt gezet. Sinds deze maand is er een extra goede reden om een bezoekje te brengen aan Udine: de tentoonstelling I colori della seduzione. Giambattista Tiepolo e Paolo Veronese (‘De kleuren van verleiding. Giambattista Tiepolo en Paolo Veronese’). Ter gelegenheid van die expositie wandelen vandaag door de stad van zoals Giambattista Tiepolo (1696-1770) het gezien moet hebben:het Udine van de zeventiende eeuw.

Plattegrond van Udine uit 1652, van Joseph Heintz il Giovane (Civici musei del Castello)

We starten bij het Palazzo Arcivescovile (Bisschoppelijk Paleis), dat in de zestiende eeuw werd gebouwd en waarin tegenwoordig het Museo Diocesano en de Gallerie del Tiepolo zijn gevestigd. Een goed begin: de fresco’s van Tiepolo die je hier kunt bewonderen weten je de adem te ontnemen.

Tiepolo, La caduta degli angeli ribelli, plafondschildering in het Palazzo Arcivescovile

Onmisbaar op de Tiepolo-route is daarna de dertiende-eeuwse Dom van Udine, waar je, binnen in de Cappella del Santissimo Sacramento, een prachtig beschilderd plafond kunt bekijken. In de kleinere kerk Oratorio della Purità, aan de uiterste zuidkant van de Dom, liet Tiepolo ook zijn onmiskenbare handtekening achter, vooral rond het altaar.

De door Tiepolo beschilderde Cappella in de Dom van Udine

Uiteraard eindigen we bij de tentoonstelling I colori della seduzione, in het Castello di Udine. Hier zijn twee delen van Giambattista Tiepolo’s werk Mosè salvato delle acque (Mozes gered uit het water) al sinds de jaren twintig van de negentiende eeuw van elkaar gescheiden, voor het eerst herenigd. De twee herenigde delen van Tiepolo’s doek worden tentoongesteld naast Paolo Veronese’s versie van Mosè salvato dalle acque uit het Musée des Beaux Arts in Dijon, werk van een schilder door wie Tiepolo beïnvloed en geïnspireerd werd. De twee werken gaan zo voor de ogen van de bezoeker de confrontatie met elkaar aan.

Boven: Tiepolo, Mozes gered uit het water (1736)
Onder: Veronese, Mozes gered uit het water (1580)

De tentoonstelling bezoeken
De tentoonstelling I colori della seduzione. Giambattista Tiepolo e Paolo Veronese, georganiseerd ter ere van de vierde editie van de jaarlijkse Giornate del Tiepolo, is van 17 november 2012 tot 1 april 2013 te zien in het Castello di Udine – Galleria d’Arte Antica.

17 november 2012 – 1 april 2013
Castello di Udine – Galleria d’Arte Antica , Via Lionello 1 – Udine

Toegangsprijs: € 8,00 (inclusief een bezoek aan de Galleria d’Arte Antica)
De tentoonstelling is gratis voor houders van een FVG Card, de toeristische pas van deze regio.

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: