12 eeuwen geschiedenis worden op dit moment onthuld in Rome, in een van de meest spannende tentoonstellingen ooit gehouden in de Eeuwige Stad. Honderd originele documenten, die 400 jaar lang verborgen zijn geweest in de ‘geheime’ archieven van het Vaticaan, zijn tijdelijk verhuisd naar de Capitolijnse Musea in het centrum van Rome, waar ze tot en met september tentoongesteld worden.

Ik licht alvast een tipje van de sluier op met 2 topstukken: een brief van de hand van Michelangelo en de handtekening van Galilei.

Michelangelo’s brief aan de bisschop van Cesena

In 1547 werd Michelangelo door paus Paulus III aangewezen als het nieuwe hoofd van de Fabbrica, het ‘bouwbedrijf’ van de Sint Pieter. De paus, zijn beschermheer, stierf echter kort daarna en alle bouwwerkzaamheden werden tijdelijk opgeschort. Michelangelo zat zonder werk en dus zonder geld. Hij maakte zich ernstige zorgen om de toekomst en zocht hulp bij invloedrijke vrienden en kennissen. Een van hen was de bisschop van Cesena, aan wie hij de brief schreef die hier op de afbeelding te zien is.

Galileo’s handtekening

Galilea Galilei (Pisa, 1564) wist de kerkelijke macht tegen zich in het harnas te jagen door zijn natuur- en wiskundige bevindingen over de aarde en het heelal. Uiteindelijk werd hij door de paus op het matje geroepen; hij moest verantwoording afleggen bij de strenge en machtige kardinaal Roberto Bellarmino. Het oordeel: in 1616 werd hem officieel opgelegd om Copernicus’ theorieën niet meer openlijk te verdedigen en propageren. Galileo kon zich echter niet afzijdig houden van de astronomie en bleef in conflict komen met de kerk. In 1624 reisde hij naar Rome, waar hij dacht steun te vinden bij zijn vriend Maffeo Barberini, die nu paus Urbanus VIII was. In werkelijkheid verergerde hij zijn situatie alleen maar met zijn reis. Terug in Florence begon hij aan zijn volgende boek, dat uiteindelijk zou leiden tot zijn arrestatie in 1633. Hij moest voor het tribunaal van de inquisitie verschijnen om zich te verdedigen tegen de aanklacht: ketterij. Hij kwam tegenover dezelfde Bellarmino te staan die hem in 1616 al een flinke waarschuwing had meegegeven. Zijn pogingen tot verdediging ten spijt werd Galilei schuldig bevonden. Het bevel werd gegeven dat hij zijn opvattingen terugnam, dat hij de doctrine van de kerk accepteerde en dat hij zijn straffen zou ondergaan. Dat oordeel werd uitgesproken in het klooster bij de Santa Maria Sopra Minerva, vlak bij het Pantheon in Rome. Galileo hield in zijn linkerhand een kandelaar en in zijn rechterhand het document dat je hier ziet; het document dat hij uiteindelijk tekende.

 

Lux in Arcana
t/m september 2012
Capitolijnse Musea, Rome

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: