Voor de restauratie was de volle borstpartij van Juno, zoals subtiel geschilderd door Orazio Riminaldi, netjes bedekt met een sluier. En dat is slechts één van de vele werken uit de collectie van de Galleria Doria Pamhilj in Rome die onder handen is genomen door het Istituto Superiore per la Coservazione e il Restauro – het Italiaanse conservatie- en restauratie-instituut. In een geweldige tentoonstelling laat de Galleria de resultaten zien van die restauratiewerkzaamheden, en de verrijking aan kennis over de collectie die eruit voort is gevloeid. Niet alleen gebruiken als het ‘censureren’ van schilderijen waar deze te onthullend zouden zijn geweest voor de smaak van de tijd, maar ook allerlei andere typisch 16e-eeuwse gewoontes kwamen bij de werkzaamheden aan het licht. De tentoonstelling is de moeite die de restauteurs erin staken meer dan waard; al was het alleen maar omdat we Titiaans Salome voortaan in volle gerestaureerde glorie kunnen aanschouwen.

Orazio Riminaldi's Juno voor restauratie
Orazio Riminaldi's Juno na restauratie
Annibale Carracci's Kruisiging tijdens de restauratie
Annibale Carracci's Kruisiging na restauratie
Titiaans Salome tijdens de restauratie
Titiaans Salome na restauratie

Lavori in corso in Galleria. Restauri IsCR per le opere della collezione Doria Pamphilj
Galleria Doria Pamhpilj
t/m 17 juni

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: