Wanneer je de indrukwekkende collectie van de Galleria Borghese in Rome goed bekijkt, kan zich misschien moeilijk voorstellen dat deze plek en dit museum ooit toebehoorde aan een vrome kardinaal. Van Bernini’s Slapende Hermaphroditus tot Allegri’s Danaë: Eros lijkt in alle hoeken van het museum op te duiken. Wat deed al die erotisch getinte kunst in de prive collectie van een man van God?

De kardinaal & de kunst
De kardinaal die eens de gelukkige eigenaar was van de groene heuvel van de Villa Borghese, was kardinaal Scipione Borghese. Omdat Scipione Borghese een grote passie voor kunst had, legde hij in de loop der jaren een indrukwekkende collectie aan van schilderijen en sculpturen. De collectie van de familie Borghese vond uiteindelijk onderdak in het Casino Nobile midden in het park, waar tegenwoordig het nationale museum Galleria Borghese gevestigd is.

Ondanks de sterke link met de pauselijke geschiedenis van Rome, lijkt de collectie van de Galleria Borghese over te lopen van erotiek, passie en lust. De verhalen die in deze kunststukken worden verteld, komen dan ook niet uit de bijbel, maar uit de rijke bron van mythische en legendarische verhalen uit het oude Rome.

Danae

Danaë, Antonio Allegri (1531-32): de wellustige oppergod Jupiter ‘bezoekt’ de mooie nimf Danae, vermomd als gouden regen.

Leda

Leda en de zwaan, Cesare da Sesto (1510-20): vermomd als zwaan weet oppergod Jupiter de schone en onwetende Leda te verleiden.

Diana

Diana’s jacht (detail), Domenico Zampieri (1616-17): de godin Diana leidt de jacht in het bos, terwijl twee naakte nimfen uit haar gevolg in de beek dobberen

Ermafrodito-dormiente

De slapende Hermaphroditus, Gian Lorenzo Bernini (Romeins beeld gerestaureerd door Bernini in 1620): Hermaphroditus is het beroemde ‘tweeslachtige wezen’ uit de Grieks-Romeinse oudheid, de vrouw met mannelijke geslachtsdelen

Galleria Borghese bezoeken
Piazzale del Museo Borghese 5, Rome
Bezoek de website van het museum.

Villa Borghese

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Dank voor uw bericht. Ik kijk er wekelijks naar uit 😉

  Op de site staat een link naar villa Borghese, deze werkt niet .

  Met een aanpassing als volgt wel (toevoegen “http://”)

  Met vriendelijke groet,

  Jan van de Tonnekreek

  Delft

 2. Let op, als je dit museum wilt bezoeken moet je van te voren reserveren/kaartjes kopen. Houd rekening met een wachttijd van een week!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: