Florence_view_WillemijnvanDijk

De Haagse schrijver Louis Couperius hield met hart en ziel van Italië. Jarenlang woonde hij in Rome en Florence en hij voelde zich naar eigen zeggen een ‘gereïncarneerde Romein uit de keizertijd’. Ter ere van de verschijning van de zevende Ciao tutti Special (met in de hoofdrol Firenze), deze zondag een ode aan Florence, zoals opgetekend door Louis Couperus in 1893:

Ik heb hier zeker voorbestaan. De groene Arno, waaruit de grillig bevensterde achterhuizen oprijzen, en de Ponte Vecchio, en de Piazza de’ Signoria met het Palazzo Vecchio en den Duomo met Giotto’s marmerjuwelen campanile, dat alles ken ik van heel vroeger, van eeuwen her. Onlangs heeft mijn meester, Prof. ten Brink, gezegd, dat ik, als kind, wel den sleep had kunnen dragen van een Venetiaansche dogarezza, maar als ik ooit, in een voorbestaan, page ben geweest, dan ben ik het niet in Venetië geweest, maar in Florence. (…)

Over Florence, over de Arno heen, verbindend hare beide boorden, bloesemt een paradijs van kunst: ik meen de twee paleizen der Uffizië en Pitti, die de portrettengalerijen boven de Ponte Vecchio verbinden tot een ontzaglijk geheel, iets unieks van uitgebreidheid en van artistieke waarde. Uit de Uffizie domineert men geheel Florence; uit de zaal der antieke meesters ziet men op San Miniato en Santa Croce; uit den zuidenlijken corridor op den Dom en het Palazzo Vecchio, en ook op de Arno en de Ponte Vecchio. Met die uitzichten verwezenlijkt men zich geheel Florence… (…)

Er is misschien geene stad in Italië – en ik zonder Rome zelfs niet uit – waarin de Italiaansche schilderkunst zich zoo bewonderenswaardig heeft gekristallizeerd als hier, zich zoo tot een uniek kortbegrip van Italiaansche kunst heeft geconcentreerd als hier. Misschien zou men uit Florence alleen heel die Italiaansche kunst leeren kennen.

Word ook verliefd op Florence
Ciao-Tutti-Special-7-FirenzeDe stad weet kunstenaars en reizigers al eeuwenlang te inspireren. Een herkenbare liefde, die gelukkig groot genoeg is om met iedereen te delen. In de nieuwe Ciao tutti Special vind je dan ook de mooiste verhalen, adresjes, wetenswaardigheden en foto’s, overgoten met liefde voor Firenze. Naast kunst kijken wijst de special je de weg door de mooiste plekken en best bewaarde geheimen van Florence. Ga bijvoorbeeld naar de markt, of ijs eten, bijen tellen, shoppen, de koepel van de Duomo beklimmen, wandelen in het groen…

Open net als Louis Couperus je hart voor al dit moois en laat je aansteken door een eindeloze liefde voor het ‘paradijs van kunst’: Florence.

Ga via deze link naar bijna 300 pagina’s liefde voor Florence. Veel plezier!

(een kleine sneak preview:)

Ciao-tutti-special-Firenze-6

Ciao-tutti-special-Firenze

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: