Binnenkort verschijnt Twee steden. Opkomst van Constantinopel, neergang van Rome (330-608), het nieuwe boek van Fik Meijer.

FikMeijer_tweesteden

Het nieuwe Rome
In 330 stichtte de Romeinse keizer Constantijn op de plaats van het oude Byzantium een nieuwe stad: Constantinopel. Al snel werd die stad het ‘nieuwe Rome’ genoemd. Maar er was ook nog het oude Rome. Vaak is beweerd dat in de volgende driehonderd jaar Rome alleen maar een teruggang beleefde en Constantinopel direct de plaats van Rome innam. Het ligt genuanceerder, het was een lang en geleidelijk omvormingsproces. In Rome en Constantinopel legt Fik Meijer beide steden naast elkaar en bekijkt ze in de context van de geschiedenis van de late oudheid en de vroege Middeleeuwen.

742px-Roman_Empire_full_map

Lezing bijwonen?
Op 18 november wordt Twee steden gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden. Fik Meijer houdt bij die gelegenheid ook een lezing over het boek.

Na afloop van de lezing wordt het eerste exemplaar van Twee steden uitgereikt aan Maaike Beliën, dochter van de kort geleden overleden Herman Beliën, collega en vriend van Fik Meijer. Vervolgens is er gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren.

Hoe, wat en wanneer?
Datum: maandag 18 november
Zaal open: 19.30 uur
Lezing: 20.00 – ca. 21.15 uur
Locatie: Tempelzaal
Entree: gratis

Aanmelden? Dat kan via deze link!

P.S. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft de komende herfst en winter een flink aantal lezingen op het programma staan. Ze worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn, of ze gaan over onderwerpen die verband houden met andere tentoonstellingen en de museumcollectie. Kijk op de website voor meer informatie.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: