400 jaar Arabische studies in Nederland

Dit jaar 2013 is het precies 400 jaar geleden dat in Leiden Thomas Erpenius (1584-1624) als eerste hoogleraar Arabisch in Nederland zijn oratie ‘Over de Voortreffelijkheid en Waardigheid van het Arabisch’ uitsprak. De arabistiek in Leiden is een diepgewortelde lokale traditie die in de hele wereld bekend is. Geleerden als Scaliger, Erpenius, Golius, De Goeje en Snouck Hurgronje genieten wereldfaam.

Leidse hoogleraren

In het Rijksmuseum van Oudheden is ter ere daarvan een tentoonstelling geopend over 400 jaar Arabische studies in Nederland, georganiseerd in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Academisch Historisch Museum. De expositie schetst de geschiedenis van de wetenschappelijke traditie aan de hand van portretten van voornamelijk Leidse hoogleraren Arabisch en hun wetenschappelijke nalatenschap. Bovendien zijn er boeken, prenten en handschriften te zien. Samensteller en gastconservator van de tentoonstelling is dr. Arnoud Vrolijk, conservator oosterse handschriften en oude drukken van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

meer lezen…

De Universiteitsbibliotheek Leiden in 1610

 

De tentoonstelling bezoeken

Voortreffelijk en waardig, 400 jaar Arabische studies in Nederland
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
t/m 2 maart 2014

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: