Een wekelijks citaat van oude en nieuwe denkers, ter inspiratie. Deze week is het woord aan Niccolò Machiavelli (1469-1527), secretaris van de Florentijnse Republiek, politiek denker, toneelschrijver, historicus.

Machiavelli

 

‘Een vorst dient zich dus altijd te laten adviseren, maar wanneer hij dat zelf wil, niet wanneer anderen dat willen. Sterker nog: hij dient iedereen de lust te benemen hem van advies te dienen, over welke kwestie dan ook, als hij daar niet om vraagt. Maar wel dient hij volop adviezen in te winnen, en daarna over de dingen die hij aan de orde heeft gesteld de waarheid geduldig aan te horen. Sterker nog, als hij merkt dat iemand uit een zeker ontzag de waarheid voor hem verzwijgt, dient hij zijn ongenoegen duidelijk kenbaar te maken.’

 

Uit: Il Principe, N. Machiavelli (vertaling Paul van Heck)

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: