Graven naar het Bijbelse Sichem is een kleine fototentoonstelling over een archeologisch project uit het begin van de twintigste eeuw. Er wordt een aantal unieke foto’s vertoond waarvan de negatieven onlangs per toeval in de museumarchieven zijn gevonden.

Sichem-1 Sichem-2 Sichem-3

Op zoek naar Sichem

In de jaren twintig van de vorige eeuw deed de Duitse Bijbelwetenschapper Ernst Sellin opgravingen op de heuvel Tell Balata in Palestina. Hij was op zoek naar Sichem, de eerste plaats waar Abraham volgens de Bijbel verbleef nadat hij Kanaän was binnengetrokken.

Over de opgraving is weinig bekend; Sellin publiceerde er maar mondjesmaat over. Bovendien verwoestte een bombardement in de Tweede Wereldoorlog alle opgravingsverslagen, tekeningen, inventarislijsten en foto’s.

Jarenlang was men in de veronderstelling dat er nauwelijks meer iets over was, totdat vorig jaar in een kartonnen doos in de archieven van het Rijksmuseum van Oudheden tientallen negatieven werden gevonden. Het bleken foto’s gemaakt door Franz Böhl (1882-1976), een Leidse hoogleraar die enkele jaren op de opgraving werkte.

De tentoonstelling bezoeken

Dankzij Franz Böhl kwam een gedeelte van de in Tell Balata gevonden voorwerpen terecht in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Die objecten bevinden zich nog steeds in de collectie van het museum en worden deels tentoongesteld samen met de foto’s.

Graven naar het Bijbelse Sichem
t/m 17 september 2013
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Klik op deze link voor meer informatie over de tentoonstelling.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: