Rouw-siert-ElectraFoto © Jan Versweyveld
 

10 jaar na de première keert het bejubelde familiedrama Rouw siert Electra exclusief terug naar de Stadsschouwburg Amsterdam.

‘Ivo van Hove heeft een geweldige Rouw siert Electra gemaakt. Wrrráááákk! Daar gaat het over en dat zul je weten ook. Koud werd ik ervan. En warm,’ aldus het juryrapport van het Theater Festival. Vanaf de première in 2003 oogstte de voorstelling lof bij pers en publiek. Halina Reijn ontving een Theo d’Or nominatie voor haar ijzingwekkende vertolking van Lavinia.

In het puriteinse New England van vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog keert Ezra Mannon terug van het front. Zijn vrouw heeft een relatie met een ander en vermoordt hem. Dochter Lavinia en zoon Orin nemen wraak en drijven hun moeder de dood in. Maar die daad is geen bevrijding. De doden blijven Orin achtervolgen totdat ook hij een einde aan zijn leven maakt. Lavinia blijft achter en sluit zich op in het huis van de familie, waar ze de confrontatie aangaat met de mensen die ze verloren heeft.

Eugene O’Neill nam voor Rouw siert Electra (1931) de Oresteia van Aischylos als uitgangspunt, maar in zijn stuk bepalen niet de goden, maar de verdrongen lusten en angsten van de mens het lot. Toen O’Neill de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, noemde de jury het ‘zijn grootste werk’.

Bekijk de trailer:

 

Klik op deze link voor meer informatie over data, tijden en tickets.

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: