Vandaag in het jaar 1885 overleed de grote Franse schrijver Victor Marie Hugo. Hij wordt gezien als een van de leiders van de romantische beweging en is vooral bekend van zijn grote roman Notre-Dame de Paris (De klokkenluider van de Notre Dame). Hugo was een groot schrijver van zowel proza als poëzie en toneel, maar daarnaast ook een geëngageerd politicus en idealist; hij werd verkozen tot de Académie française en sprak zich uit tegen zaken als de doodstraf en sociale ongelijkheid. Toen hij naar de smaak van keizer Napoleon III wat al teveel opriep tot verzet onder het volk, ging hij in ballingschap. ‘Et s’il n’en reste qu’un, je serai celui-là,’ werden zijn gevleugelde woorden als standvastige balling: ‘En als er nog maar een overblijft, dan zal ik diegene zijn’. Hugo zou inderdaad pas terugkeren naar Frankrijk toen Napoleon III was verslagen.

Victor Hugo zorgde tijdens zijn leven dus voor de nodige opschudding. Wie zijn mening uit, wordt bekritiseerd, maar waar die kritiek tegenwoordig vooral via Twitter wordt geuit, gebruikte men in de vorige eeuwen een wat verfijnder medium: de spotprent. Voor wie nog oren (ogen) heeft naar die verfijnde sociale media van weleer én ter ere van de sterfdag van Victor Hugo, vandaag vier spotprenten uit zijn eigen tijd;

Victor-Hugo-1
Karikatuur van Hugo door Honoré Daumier (1849)

 

Victor-Hugo-2
Karikatuur van André Gill over Hugo’s terugkeer uit ballingschap (1878)

 

Victor-Hugo-3
Karikatuur van de Hugo ‘Le Justicier’ door Alfred Lepetit (1878)

 

Victor-Hugo-3
Karikatuur van Zola die probeert Hugo van zijn voetstuk te halen (1879)

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: