De-Afvallige-Jan-van-AkenDe Volkskrant: vijf sterren. Het NRC Handelsblad: vier sterren. Het Parool: vier sterren. We sluiten deze Boekenweek waardig af, met een meesterlijke oud-historische roman, die momenteel de boekhandels uit vliegt: De Afvallige, van Jan van Aken. ‘Een feest om te lezen.’

AFTAKELING

Het succes van Van Aken komt zeker niet uit de lucht vallen: van zijn vorige roman De valse dageraad werden al meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Toch is het opmerkelijk dat een boek dat handelt over de 4de eeuw n.Chr. zo in het oog springt.
Vergeet grote namen als Caesar en Augustus, vergeet roemrijke veldslagen, glorieuze overwinningen en culturele en kunstzinnige hoogtepunten: de 4de eeuw draait om de aftakeling van het rijk, om trouweloze lieden die kortstondig de keizerstitel dragen maar hun ziel met gemak en zonder geweten verkopen aan de hoogste bieder. De Romeinse virtus is iets van een ver verleden: het is Hunnen, Goten en andere barbaars gespuis wat de klok slaat.

376 n.Chr., drie jaar voor de officiële ‘val’ van het West-Romeinse rijk. Uit de Aziatische steppen nadert onheil: tienduizenden Goten steken in paniek de Donau over en vragen asiel aan in het Romeinse rijk. Een orakel wijst de nietsvermoedende wijnhandelaar Swintharik aan als degene die de crisis moet bezweren, waarna velen naar hem op zoek gaan.

Swintharik bevindt zich ondertussen in een ruïneveld, net buiten Damascus. Daar zit hij op een pilaar, zijn leven te overdenken. Dat gaat hem goed af, tot hij ontdekt dat hij gezocht wordt. Hij slaat op de vlucht. Zijn weg betrekt hem zowel bij een complot dat het hele Romeinse rijk bedreigt, als bij de moord op de afvallige keizer Julianus.

VERDER LEZEN

Wat volgt is een intrigerende historische roman die, aldus Bert Wagendorp in De Volkskrant, ‘zeshonderd pagina’s lang spannend’ is. ‘Door zijn vaart en humor een feest om te lezen,’ schreef Arjen Fortuin in het NRC Handelsblad, ‘Jan van Aken loopt door de vierde eeuw alsof hij erin geboren is.’

De-Afvallige-Jan-van-AkenDe Afvallige
Jan van Aken
Uitgeverij Querido
ISBN 9789021446486
€ 19,95
E-book:
ISBN 9789046493
€ 15,99

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: