Gister schreef ik over het Theater van Pompeius, waar de eerste Nederlandse ‘toeristen’ in Rome werden rondgeleid. Het theater is in meerdere opzichten een dramatische locatie gebleken: op deze plek werd rond deze tijd van het jaar (op 15 maart 44 v.Chr) Julius Caesar vermoord, tijdens een senaatszitting.

Die historische gebeurtenis inspireerde William Shakespeare al in 1599 tot het schrijven van een prachtige tragedie. Regisseurs en scenarioschrijvers van ná de uitvinding van filmcamera grepen de dramatiek van de gebeurtenis (Et tu, Brutu?) eveneens met beide handen aan. Zij maakten er de volgende filmscènes van:

 

Julius Caesar, Joseph Mankiewicz (film, 1953)

 

 

Julius Caesar, Herbert Wise (serie, 1979)

 

 

Julius Caesar, Uli Edel, (serie, 2002)

 

 

Rome, B. Heller, W.J. MacDonald & J. Milius (serie, 2005-2007)

 

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: